Idén elérhető lesz a Boston Dynamics robotkutyája

Az árát azonban még nem tudni, de a fejlesztés majdnek kész.

A Boston Dynamics számos robotokkal kapcsolatos projektet futtat, és ezek közül az egyik a Spot nevű robotkutya, amely gyakorlatilag mérföldkőhöz érkezett, ugyanis idén kereskedelmi forgalomban is megvásárolható lesz. Ez az érintett cég első olyan robotja, amelyet árulni fognak, így az utolsó simításokat végzik rajta.

A The Verge beszámolója szerint a Las Vegas-i Amazon Re:MARS konferencián több robotot is kiállított a Boston Dynamics, amelyeket a cég két képviselője vezérelt módosított, de alapvetően játékra szánt tableteken. Erre azért van szükség, mert a robotokat ugyan a Boston Dynamics videói önállóan működő rendszerként mutatják be, ehhez az kell, hogy ismerjék a környezetüket, vagyis ennek a betáplálása nélkül szükségessé válik az emberi beavatkozás. Ezen leginkább azt kell érteni, hogy a robot szimplán nem tudja, hogy merre kell menni, viszont automatikusan képes bizonyos környezeti tényezőkre jól reagálni. Az irányítás ugyanakkor a fentebb linkelt beszámoló szerint egyszerű.

A Boston Dynamics magát Spotot modulárisra tervezte, tehát nem kötelező a karrészt rendelni úgymond a fejének, hanem az adott célterületre szabhatók a képességei. Ez lényeges szempont lesz kereskedelmi szinten, hiszen így több célterületre is bevethetők. A fogásra és tárgyak mozgatására képes robotkar mellé vagy helyére akár 3D-s kamera is szerelhető, ami a környezet feltérképezésében segít. A Re:MARS eseményen egy plüssjátékot adott a robotkutya egy igazi kutyának, aki nem igazán értette, hogy mit lát, de a játékra azért lecsapott. Erről az alábbi Twitter bejegyzésben érhető el egy videó.

Spot legnagyobb előnye egyébként a környezetre való megbízható reakciója. A nehéz terepeken is képes jól egyensúlyozni, és akkor sem veszti el a fonalat, ha a munkája elvégzésében akadályozzák. Ezeket a tényezőket felméri, és megfelelő módon reagál rájuk, így őrizve meg a stabilitását. Emellett maga a robot erős is, sokadmagával igen nehéz tárgyakat is képes elmozdítani.

A kereskedelmi szintű elérhetőség viszont nehézkes, ugyanis a A Boston Dynamics szerint egyelőre csak 50 Spottal rendelkeznek, ezek is béta szintűek. Jelenleg azonban azon dolgoznak, hogy a gyártásra vonatkozó nehézségeket elhárítsák, illetve az erre vonatkozó költségek alacsonyabbak legyenek. A vállalat nagyjából 1000 Spot elkészítésével számol idén, de az árazásról még nincs konkrét döntés.

Azóta történt