Az IBM összerakta a Microsoft-mentes desktopot

Az IBM megkezdte Microsoft-mentes virtuális asztali környezetének forgalmazását. Amint a Wall Street Journal írja, ez egy olyan, Linuxra és a vállalat saját irodai csomagjára épülő szoftverpakk, amelyet kifejezetten vékonykliens-környezetbe terveztek. Azaz az operációs rendszer és az alkalmazások egy központi szerveren futnak, a dolgozók pedig terminálokként működő alaphardvereken keresztül érik el ezeket. A Virtual Linux Desktop néven kínált megoldásért felhasználónként 59-289 dollárt kell fizetni, az összeg nagysága attól függ, hogy milyen szoftvereket és szolgáltatásokat igényel az ügyfél.

A IBM azt állítja, hogy ez a konstrukció a vállalatoknak évi 500-800 dollárral kerül kevesebbe felhasználónként, mint ha a Microsoft operációs rendszerét és irodai alkalmazásait használnák. A megtakarítás részben a szoftverek árkülönbségéből, részben pedig a hardveres infrastruktúra kiépítési és üzemeltetési költségeinek különbségéből áll össze.

A Virtual Linux Desktopot futtató back-office szerver ugyanis – érvel a cég – több tucat klienst is képes kiszolgálni. Ezek lehetnek olcsó, 200 dollár alatti áron megvehető vékony kliensek vagy olyan régebbi PC-k, amelyek a terminálfunkciók ellátására alkalmasak. Ha figyelembe vesszük, hogy a Windows Vistához erősebb konfigurációra van szükség, már a hardverbeszerzéskor 250 dollárt lehet spórolni felhasználónként, amihez hozzáadható még évi 60-220 dollár, ha az áram és a légkondicionálás alacsonyabb költségét is belevesszük a képletbe. Ehhez jön még hozzá – mondja az IBM –, hogy a központi szerveren futó szoftvereket egyszerűbb karbantartani és frissíteni.

„Ilyen környezetben a teljes költségek több mint 50 százalékát meg lehet takarítani. Most, amikor a gazdasági helyzet egyre inkább erőt próbáló, az ügyfelek alaposan meggondolják, hogy mire költik a pénzüket” – domborította a megoldás fő vonzerejét Jeff Smith, az IBM nyílt forrású rendszerekért felelős vezetője a gazdasági lapnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények