Kis lépés az IBM-nek, nagy ugrás a Firefoxnak

Az IBM nyílt forrású szoftverekért és Linux-felhasználásért felelős alelnöke, Bob Sutor tegnap jelentette be blogjában, hogy a cég minden alkalmazottját arra fogják kérni, hogy számítógépükön a Firefox böngészőt tegyék alapértelmezetté, mivel a szoftver alkalmas a nagyvállalati felhasználásra, és a cégvezetés pártol egy ilyen váltást. Ha a vezetői „kérést” a vállalat alkalmazottai utasításként értelmezik, akkor a jelenleg közel 400 milliós felhasználói tábort számláló Firefox közel négyszázezer alkalmazott számítógépén jelenik meg alapértelmezettként.

A bejelentés azt is tartalmazza, hogy az IBM a jövőben üzembe helyezendő munkaállomásain, számítógépein is a Firefoxot állítja be alapértelmezett böngészőként, emellett a velük kapcsolatban álló cégeket is erre fogják ösztönözni. Az ajánlóban Sutor indoklásként elmondja, hogy míg böngészők jöttek-mentek, addig a Firefox az elmúlt évek alatt megbízható programmá vált (nyílt, biztonságos és szabványkövető – „gold standard”), a fejlesztésben mindig élen jártak, a versenytársakat folyamatos reakciókra kényszerítették, s ez azzal járt, hogy a böngészőpiac minősége javult, a fogyasztók legnagyobb örömére.

Sutor arra is kitér, hogy miért nem más alternatív böngészőt választottak: véleménye szerint a Chrome-hoz vagy az Operához mérve a Firefox mellett szól az, hogy az előbb említetteknél jelentősen függetlenebb: „A Firefox nyílt forrású, fejlesztését egy kereskedelmi kötelezettségektől nem nyűgözött közösség végzi”.

A Mozillának kifejezetten jól jött ez a bejelentés, mivel az utóbbi hónapok stagnálása után (mely nagyobbrészt a Chrome terjedésének, kisebb mértékben az Opera részesedése minimális növekedésének volt köszönhető) az Internet Explorer térvesztése, feltehetően az igen kedvezően fogadott legújabb verzió miatt, a júniusi adatok szerint egyelőre megállt, sőt elkezdtek visszakapaszkodni, s a Firefox mérhetően veszített.

Azóta történt

Előzmények