Huszonegy ok Firefoxot frissíteni

Mint arról lapunk is beszámolt, múlt hét csütörtökön megjelent a Firefox legújabb, 1.5.0.2-es verziója, amelynek telepítését a Mozilla – biztonsági okokra hivatkozva – kiemelten javasolta, viszont azt nem árulta el, pontosan mik ezek a kockázatok. A Secunia it-biztonsági cég most nyilvánosságra hozta a Firefox korábbi verzióiban megtalálható sérülékenységek listáját.

A legsúlyosabb ezek közül lehetővé teszi bármilyen kártékony kód bejuttatását a rendszerbe, ez tehát a számítógép teljes kiszolgáltatottságát jelenti, más hibák elősegíthetik, hogy a felhasználó könnyebben essen phishing-támadás áldozatává, vagy adatokat lopjanak számítógépéről. A Firefoxnak egyelőre elsősorban a JavaScript és a CSS-kezelés biztonságossá tételével kapcsolatban vannak adósságai.

A Secunia ugyanazt javasolja, mint a Mozilla: az új 1.5.0.2-es verzió mielőbbi telepítését. A Thunderbird email-klienshez a Mozilla mára ígérte a biztonsági frissítést, amely ugyan jelenleg (13 óra 48 perc) még nem tölthető le a honlapról, de érdemes később visszatérni az értékes frissítésért.

Frissítve: Olvasói Minőségellenőrző Kommandónk jelentése szerint az új verzióval sem fenékig tejföl a céges rendszergazda élete. Egy piackutatással foglalkozó amerikai cég íroroszági irodájában ülő magyar olvasónk arról számolt be, hogy az 1.5.0.2-es verzió 70 gépükből 20-on teljesen működésképtelen volt. Megoldást csak az új verzió törlése, és a korábbi, 1.5.0.1-es visszaállítása jelentett. Ha a böngésző legújabb változata volt telepítve, akkor sem az, sem az Opera 8.54 nem működött. A Mozilla nem reagált az elküldött hibajelentésre.

Azóta történt

Előzmények