Hódít a fájlmegosztás, nincs mese

Egy német cég, az ipoque elemzése szerint a világhálón a VoIP- (internetes telefon) -forgalom 95 százalékát a Skype szolgáltatásainak használata adja, s megállapítják azt is, hogy a szélessávon internetezők a p2p protokollt használják leginkább, s ennek 90 százaléka éjszaka bonyolódik le.

Az elemzők azt állítják, hogy három petabájtnyi reprezentatív adatot elemeztek egymillió ausztráliai, kelet-európai, dél-európai, közel-keleti és német felhasználótól 2007 augusztusában és szeptemberében. Hozzátették, hogy bár a VoIP-forgalom csak a teljes internethasználat egy százalékát teszi ki, a felhasználók 30 százaléka használja. A Skype sikerét a szoftverbe épített automatikus rendszerfelismerő funkciókkal indokolják, melyek lehetővé teszik, hogy a különböző VoIP-rendszerekhez történő csatlakozásokat nem kell manuálisan beállítani, mivel a program maga megoldja ezt.

Egyébként a fájlmegosztás még mindig a legdominánsabb szélessávú internet-használati mód. A két szélső esetet említve: a Közel-Keleten a forgalom 49 százaléka, Kelet-Európában 84 százaléka a p2p fájlmegosztás, s az éjszakai forgalom 95 százaléka is ez; a kimutatás szerint minden ötödik felhasználó használ ilyen rendszert, a legnépszerűbb a BitTorrent, ám Dél-Európában az eDonkey. Ez a helyzet roppant hasonló a tavalyihoz, lényeges változás nem történt. A legnépszerűbb letöltött tartalmak a filmek, a pornó és a zene. De érdekes, hogy a Közel-Keleten kiemelkedő számban osztanak meg eBookokat, Dél-Európában pedig számítógépes játékokat.

Szintén érdekes megállapítás, hogy a BitTorrent forgalmának már 20 százaléka titkosítva folyik, hogy a felhasználók személyazonosságát védjék. Emellett figyelemre méltó az a tény is, hogy a „file hosting” szolgáltatások (mint a RapidShare vagy a MegaUpload, ahol letöltési linkeket kapnak a felhasználók) a forgalom 4–9 százalékát generálják.

Azóta történt

Előzmények