HealthMash: magyar kereső az amerikai piacra

Könnyen kezelhető és megbízható találatokat adó, ingyenes keresőszolgáltatást indított egy magyar fejlesztőcsapat orvosok, kutatók, szakértők, betegek és érdeklődők részére. A Weblib Kft. fejlesztése az egyik legnagyobb nemzetközi webes szakkonferencián, a San Franciscó-i Health 2.0-n mutatkozott be október elején. Kétszáz pályázó közül 15 kapott lehetőséget a prezentációra, a legérdekesebbnek ítélt fejlesztések között volt a magyar cég HealthMash terméke is. A nyilvános béta-teszt elindítását e rendezvényen jelentették be.

A budapesti fejlesztők nem a Google babérjaira pályáznak, de a kizárólag angol nyelven elérhető egészségügyi megoldáskereső szolgáltatással mégis szeretnének a tengerentúlon sikereket aratni.

A HealthMash a keresett témában híreket, kutatási eredményeket csak olyan oldalakról gyűjt, amelyeket a fejlesztők megbízhatónak ítéltek. Az egészségügy területén erre szükség is van, hiszen az ellenőrizhetetlen források, megkérdőjelezhető értékű, sőt akár hamis válaszokat is adhatnak egy-egy komplexebb probléma esetén. A találatok között azért megjelennek a videós és közösségi oldalak kapcsolódó hivatkozásai is.

Az egyes betegségekre keresve nemcsak azok definícióját találhatják meg a téma iránt érdeklődők, hanem a lehetséges kezelési módozatokat, az alkalmazható gyógyszereket, az alternatív gyógymódokat, sőt a kísérleti fázisban levő tudományos eredményeket, szakmai publikációkat is. A különböző szempontok szerint csoportosított találatokból összerakható kép a fejlesztők szerint árnyaltabb, mint egy hagyományos keresési megoldás esetében. A gyógyászat területére fókuszáló webes alkalmazásban azonban a felhasználók nemcsak betegségekkel kapcsolatban találhatnak cikkeket, adatokat, az oldal mögött dolgozó tudásbázis a gyógyításban elterjedt hatóanyagokról, gyógynövényekről is szolgáltat információt – áll a Weblib sajtóközleményében.

Azóta történt

Előzmények