Hatékony a kínai internetrendőrség

Az Amnesty International legfrissebb jelentése szerint Kínában ma legalább 54 ember van börtönben az internethasználatot korlátozó szabályozások megszegése miatt, írja a BBC. Egy évvel ezelőtt a nemzetközi emberi jogi szervezetnek 33 bebörtönzött kínai netizenről volt tudomása. A bebörtönzötteken túl sokakat tartanak előzetes letartóztatásban is a SARS terjedéséről szóló híradások internetes közzététele miatt.

A szervezet jelentése szerint a fogva tartottakat a olyan "bűncselekmények" elkövetése miatt ítélték el, mint online petíciók aláírása, politikai reformok sürgetése, demokrata párt felállításának előkészítése vagy a Falunkung vallási szekta üldözése elleni tiltakozás. Az elítéltekre 2 és 12 év közötti börtönbüntetést szabtak ki.

A jelentés szerint Kínában az internetfelhasználók száma 35 százalékkal, 59 millióról 80 millióra nőtt az elmúlt évben, ám az internetpenetráció növekedésével a hatóságok további korlátozásokat vezetnek be. Tavaly több helyi vállalatot, internetszolgáltatót és netkávézót vontak be az internetes tartalmak ellenőrzésébe. A kontroll eszközei között szerepel a felforgatónak vélt külföldi weboldalak blokkolása és szűrése, az internetrendőrség fenntartása és az e-mailek lehallgatása.

Azóta történt