Harminc napja maradt a feltöltőkártyásoknak

A kötelező adategyeztetés június végéig tart, aki nem lép időben, inaktiválásra számíthat. A kártyák kétharmadával még nem foglalkoztak.

Már csak egy hónap maradt a feltöltőkártyás előfizetésekkel kapcsolatos kötelező adategyeztetésre. A június végi határidőt követően azok, akiknek nem idén vásárolt, hangszolgáltatásra alkalmas feltöltős SIM-kártyájuk van és nem egyeztetik a tulajdonosi adatokat a szolgáltatójukkal, inaktív státuszba kerül a kártyájuk.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtöki sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy mintegy négymillió SIM-kártya érintett, és legfrissebb adataik szerint mindössze harmadukkal kapcsolatban végezték el az ügyfelek az egyeztetést. Az adategyeztetés a szolgáltatók feladata, de az NMHH arra kéri az érintett kártyatulajdonosokat, kezdeményezzék maguk az ügyintézést, hogy ne az utolsó napokban torlódjanak az ügyek.

A Telekom és a Telenor esetében lehetőség van online egyeztetésre is, a Vodafone pedig az ígéret szerint a napokban szintén megnyitja erre a célra létrehozott webes felületét. A szolgáltatóknál személyesen, illetve a telefonos ügyfélszolgálaton is van lehetőség a folyamat lebonyolítására. Aki online adja meg adatait, annak a Telenor 20 percnyi ingyenes hívást és 500 MB adatforgalmat, a Telekom pedig egy hétvégére ingyenes hálózaton belüli hanghívást ad jutalmul.

Az utolsó 30 napra az NMHH kampányt indított, reklámspotokkal és nyomtatott hirdetésekkel egyaránt találkozhatnak majd a fogyasztók. Június 30-át követően a hatóság értékelni fogja a szolgáltatók gyakorlatát.

Azok, akik kicsúsznak a határidőből, felkészülhetnek arra, hogy az előrefizetős SIM-kártyájuk nem csatlakozik majd a hálózatra egészen addig, míg el nem végzik a szükséges adategyeztetést. Az NMHH tájékoztatása szerint a szolgáltatók ígéretet tettek arra, hogy ebben az esetben sem veszítik el az egyenlegüket a fogyasztók, az egyeztetést követően újra felhasználhatóvá válik.

Azóta történt

Előzmények