Gyógyszertári gondokat okoztak a zsarolóbanda hackerei

Napokon át gondok voltak az USA gyógyszertáraiban a vényre kapható gyógyszerekkel, mindezért pedig a Blackcat zsarolóbanda felelős.

A Blackcat zsarolóbanda hackerei felelnek a jelentések szerint azért, hogy a UnitedHealth működésében problémák adódtak, ennek eredményeképp pedig 6 napon át gondot voltak az USA gyógyszertáraiban a vényre kapható gyógyszerekkel.

A támadók a Change Healthcare információtechnológiai rendszereihez fértek hozzá, ez okozta a fennakadásokat a gyógyszertárakban.

Az Alphabet alá tartozó Mandiant kiberbiztonsági egység vizsgálja a történteket, de részleteket nem közölnek.

A Blackcat az egyik legnagyobb zsarolóbanda, korábbi áldozataik közé tartozik az MGM Resorts International és a Caesars Entertainment is. Decemberben sikeres akciót hajtott végre ellenük az USA és a nemzetközi hatóság, több weboldalt és kulcsot lefoglaltak. Válaszul a banda megtorlást ígért, a kritikus infrastruktúra és a kórházak elleni támadással.

Egyes szakértők szerint az ilyen digitális beavatkozások bár fontosak, nem fognak felszámolni kiberbűnözői csoportokat – eddig ezt támasztja alá, hogy a nagyszabású globális akció és számos letartóztatás ellenére a Lockbit sem tűnt el.

Azóta történt

Előzmények