Mobiltelefonon nem hiányzik a Start menü

Mobilról is elérhető a Chrome Remote Desktop (CRD), a Google alternatívája a távoli asztal kapcsolatra. A CRD Hangouts kliensen keresztül 2013 májusa óta elérhető, Chrome böngészőből pedig  már 2011-ben is lehetett távoli asztalkapcsolatot létesíteni.

A tegnap óta a Play Storeból elérhető alkalmazással minimális késés mellett, egész jól használható módon vehetjük át az uralmat az asztali gépünk felett. Ez elsőre nem tűnt könnyű feladatnak a sorozatos kudarcok közepette, de aztán kiderült, nagyon is könnyen megy, csak nem jó helyen kerestük a probléma forrását.

Tegnap, mielőtt megírtuk volna a hírt a CRD mobilos verziójáról, nyilván ki akartuk próbálni, hogy első kézből mondhassuk el, milyen. De még a Chrome alkalmazást sem sikerült működésre bírni, rendszeresen közölte, hogy nem sikerült elindítania a szolgáltatást. Persze egyből a User Access Control tűnt gyanúsnak, így a böngészőt rendszergazdai módban, tűzfallal, tűzfal nélkül, minimális UAC beállítások mellett, kikapcsolt UAC mellett, illetve kis híján kézenállva is próbáltuk működésre bírni, eredménytelenül.

Aztán meglett a megoldás: ki- és vissza kell jelentkezni a CRD app felületén a Gmail fiókból, ez a nálunk tesztelt és korábban sikertelen engedélyezéssel küzdő gépeken segített. Az ok valahol a többfiókos bejelentkezéseknél keresendő, ugyanis a tapasztalataink alapján ott nem ment elsőre a távoli asztal, ahol több fiók egyszerre is működött (akár csak korábban is) a böngészőben.

Onnantól pedig, hogy sikerült beüzemelni a megosztást, probléma nélkül működik a rendszer. Az Androidra készült app gyors és pontos, a megjelenés olyan amilyennek lennie kell (színhű, megfelelő felbontással és részletességgel), a kétujjas nagyításra azonban gyakran szükség lesz. Az egérmutató kezeléséért külön dicséretben részesítjük a projekten dolgozó programozókat. Igazán tetszett ugyanis, hogy a telefon kijelzőjén nem az ujjbegyünk az egérmutató, hanem oda tapad, ahova utoljára mutattunk, és mindegy, hogy a kijelző melyik részén tapicskolunk, a mutató onnan indul, ahol addig a pontig is állt. Ez egy nagyon jó megoldás, így nem fenyeget a veszély, hogy fontos részleteket takarunk ki az ujjunkkal.

A mobilos kliens beállításaiból kérhető ctrl+alt+del kombináció, ami szintén zökkenőmentesen hozta be a szükséges menüt a számítógépen. A sok pozitívum mellett azért jegyezzük meg, hogy a hangot nem továbbítja a CRD, csak a képet, illetve hogy a Chrome kiegészítés értelemszerűen nem tudja alvó állapotból ébreszteni a számítógépet. Mobilneten keresztül a nagy adatforgalom miatt valószínűleg nem fogja leváltani az Androidra elérhető pasziánsz variációkat, de ha valamit elfelejtettünk behúzni a Dropbox fiókba, arra tökéletes megoldás lehet - azoknak, akik távollétükben is bekapcsolva tartják a gépet.

Egyelőre csak androidos készülékeken érhető el az alkalmazás, de már januárban tudni lehetett, hogy érkezik majd az iOS-re írt változat is. Az viszont biztos, hogy a táblagéppel történő összekötés után éreztem először, hogy értelme van a Microsoft csempéinek (pedig a laptopom is érintőkijelzős). Egyszerűen azért, mert nem volt a kezemben egér, a 7 colos kijelzőn pedig jól mutattak és gyorsabbnak tűntek mint a klasszikus ikonok, amelyekhez nagyítani kellett a képet.

Előzmények