Független teszt alatt a böngészők

Mindegyik cég állítja, saját megoldása a legjobb. Most kiderült, hogy akkumulátorkímélés szempontjából melyik mit tud.

Nagyjából egy évvel ezelőtt publikálta böngészőjének akkukímélő tulajdonságait bemutató videóját a Microsoft. A kétféle tesztből álló sorozatban arra a konklúzióra jutott a vállalat, hogy a Chrome zabálja az energiát, míg az Edge lényegesen tovább bírja.

A tavasszal érkezett Creators Update többek között tovább javított az Edge üzemidején és optimalizációján, így a népszerű vlogger, Linus Sebastian (a Linus Tech Tips kitalálója) saját maga is nekiállt megvizsgálni a témát.


[+]

Rengeteg munkája van az elkészült anyagban, 4 azonos, modern Dell laptopot szerzett be, majd először ezeket próbálta ki egymáshoz képest, hogy aztán rádöbbenjen, ugyanolyan rendszeren de különböző fizikai eszközökön teljesen másképp szerepel ugyanaz a böngésző.

Emiatt végül a Google Chrome, a Mozilla Firefox, az Opera és az Edge is saját tesztköröket kapott minden gépen, ebből vonva átlagot és választva ki a szélső értékeket is. Egyúttal megismételte a Microsoft tesztjeit is, biztos ami biztos alapon.

A mérések alapján a Chrome teljesített a legjobban üzemidő szempontjából, még ha nem is sokkal verve a többi böngészőt. A legjobb eredmény 368 perc volt 4K videót nézegetve, a leggyengébb teljesítményt pedig a Firefox produkálta.

Linus teljes joggal akadt ki, mikor a Creators Update előtti rendszereken tesztelte a Microsoft böngészőjét, és a négy egyforma gépen több mint 1 órás eltéréseket tapasztalt a mérései során. Ez a furcsaság a frissítőcsomag telepítése után elolvadt, sokkal konzisztensebb számokat sikerült összehoznia. Amikor a Microsoft tesztjét ismételte meg, kiderült, hogy továbbra is a Chrome bírja legtovább, igaz nem a tavalyi szoftververziókat használta, csak a metodikát vette át.

Azóta történt

Előzmények