A Firefox 4 külsőre olyan lesz, mint a Chrome

A Mozilla frissítette a Firefox böngésző fejlesztési projektjének ütemezését, meghatározták a 2010 végéig elvégzendő feladatokat.

Az ütemezés még csak vázlat, vagyis a javaslatok, tapasztalatok alapján várhatóan módosítani fogják. Ami biztos pontnak látszik: 2010 közepéig két fontos frissítése lesz a jelenlegi verziónak, 2010 végén pedig egy megjelenésében vadonatúj böngészővel rukkolnak elő.

Firefox 4

A „Namoroka” kódnevű, jelenleg az első fejlesztői változatban létező verzió lesz a 3.6, melynek fő jellemzői: gyorsabb JavaScript motor, rövidebb indulási idő, valamint frissített Gecko motor (1.9.2). A Mozilla azt ígéri, hogy ehhez a verzióhoz elérhető lesz a Personas nevű, a Windows 7-re szabott témacsomag, valamint tökéletesítik az „awsomeformcomplete” nevű eszközt. A 3.6 egyszerre jelenik majd meg a mobilos verzióval, a szintén a Tracemonkey motort használó Fennec 1.0-val.

A Firefox 3.7 a jövő év első felében érkezik, szintén frissített Geckóval (1.9.3), a XUL animációk támogátásával, feladatorientált böngészéssel, a stabilitást az „out-of-process pluginok” növelik majd, lehetőséget ad az online könyvjelző-szinkronizálásra, a Tracemonkeyt tovább tökéletesítik. A még pre-alfa változatban létező 3.7 a weboldalakat már alkalmazásként fogja futtatni.

Firefox 4

A jelenlegi tervek szerint a Firefox 4.0 jövő októberben vagy novemberben jelenik meg. Ez böngésző már külön processzekként kezeli a tartalmakat, beépítik a távoli elérést, szinkronizálást biztosító Weave eszközt, s a Tracemonkey-t is tovább javítják. A legnagyobb újdonság azonban a Fennec 2-vel egy időben megjelenő áttervezett felhasználói felület lesz. Az új dizájn jelenleg még csak a koncepciókialakítás fázisában van, ám azt már látni, hogy a Google Chrome és a Windows grafikus megoldásaira épül.

Azóta történt

Előzmények