A Facebookon keresztül fertőztek a hírszerzők

Újra a The Intercept írt az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok alapján egy újabb botrányról: a beszámolóból kiderül, hogy a vezető amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, a National Security Agency (NSA) a Facebook lehetőségeit is felhasználta botnetépítésre, hiszen így akár milliószámra fertőzhették meg a számítógépeket világszerte.

Többféle módszert is használtak a malware-ek terjesztésére. Előfordult, hogy hamis Facebook-szervereket emuláltak, de a bevett módon is igyekeztek a felhasználók gépeire eljutni: olyan spamleveleket küldtek szét, amelyek vírust tartalmaztak. Amennyiben sikeres volt a fertőzés, akkor átvehették az irányítást, és az NSA képes volt zombiként befűzni a számítógépet a botnetbe, így erőforrásait kihasználni mondjuk kibertámadásokhoz, de emellett például távolról be tudták kapcsolni a mikrofont, illetve képeket tudtak készíteni az áldozat gépének webkamerájával is stb.

)

A Facebook természetesen tagadta, hogy bármi közük is lenne ezekhez az akciókhoz (ők egyelőre nem rendelkeznek arról sem bizonyítékkal, hogy valóban lezajlottak), és közölték, hogy a https tavalyi alapértelmezetté tételével ma már védett a rendszerük az ilyen akciókkal szemben.

Az NSA ezúttal is tagadta a tömeges, automatizált megfigyelést, és újra hangsúlyozták, hogy csak megalapozottan, célhoz kötötten folytattak ilyen tevékenységet.

Azóta történt

Előzmények