Nem meri elkészíteni a gyerekeknek szánt Instagramot a Facebook

Felfüggesztették a fejlesztést, a különböző szervezetek mellett az amerikai törvényhozóknak sem tetszett a projekt.

A Facebook a héten jelezte, hogy felfüggesztette a gyerekeknek szánt Instagram fejlesztését, miután a projektet egyre komolyabb kritikák érték.

Bár a Facebook úgy tervezte, hogy csak szülői jóváhagyással lehet majd csatlakozni, továbbá reklámmentes, életkorhoz igazodó tartalmakkal tölti fel a platformot, a különböző civil és gyermekvédelmi szervezetek mellett az amerikai törvényhozóknak sem tetszett a kezdeményezés, és újra és újra felszólították az óriást, ne adja ki az appot a gyermekek védelmére tekintettel.

A vállalat egy blogbejegyzésben hangoztatta, hogy az Instagram Kids fejlesztése jó ötlet, de leállítják a munkát, és tovább dolgoznak a szülői felügyeleti eszközökön. Hozzátették, hogy a gyerekek már így is online vannak, és jobb lenne a szülőknek, ha legalább olyan élményben lenne részük a gyerekeknek, amit az ő életkorukhoz igazítottak. Kitértek rá, hogy a YouTube és a TikTok is külön appverziót kínál a 13 év alattiaknak.

Kathy Castor és Lori Trahan amerikai képviselők (valamint egy, számos más társukból álló amerikai politikai csoport) szerint ugyanakkor a Facebook kudarcot vallott a fiatal emberek online védelme terén, és teljesen fel kell hagyjon ezzel a projekttel.

A The Wall Street Journal az elmúlt hetekben elképesztően súlyos vádakkal illette a Facebookot, és kitért arra is, hogy a cég saját adatai és szakértői szerint is súlyosan káros hatással van a fiatalokra az Instagram, legfőképpen a fiatal lányok önértékelését teszi teljesen tönkre. A WSJ szerint a Facebook gyakorlatilag semmit nem tesz azért, hogy változtasson ezen a helyzeten. A Facebook később annyit reagált, hogy a jelentés „nem pontos”.

Azóta történt

Előzmények