Úton az egységes mobiltöltő felé

Az EU belső piaccal foglalkozó bizottsága a múlt hét csütörtökön tartott ülésén többek között elfogadta azt az irányelvjavaslatot, mely szerint nyomást gyakorolnának a tagállamokra és a gyártókra, hogy a több éve meghozott döntés szerint végre vezessék be a mobil eszközök esetében az egységes, univerzális töltőket.

2009-ben az IT café is beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság (EB) bejelentette, hogy világ vezető mobiltelefon-gyártói megegyeztek abban, hogy támogatják EU törekvését, mely az egységes telefontöltők bevezetését szorgalmazza. A gyártók és operátorok világszövetsége, a Group Special Mobile Association (GSMA) 17 legfontosabb tagja (köztük például a Nokia, az LG, a Samsung, a Sony Ericsson, az AT&T) korábban, februárban jelentette be, hogy elindítanak egy kezdeményezést, melynek célja, hogy 2012-re egységes, az Open Mobile Terminal Platform (OMTP) által szabványnak választott micro USB rendszerű telefontöltőt lehessen minden készüléknél használni. Akkoriban abban reménykedtek, hogy már 2010-ben megindulhat a szabványosítási folyamat, mely kímélné a fogyasztók pénztárcáját, emellett környezetvédelmi szempontból is fontos lépés lenne.

A piacon megjelenő nagy számú mobil eszköz között az egyik képviselő szerint hatalmas a „káosz” a sok saját megoldás miatt, így töltők esetében is feltétlenül szükséges az egységesítés.

Nagy kérdés, hogy az Apple-lel mi lesz, mivel a világ egyik vezető gyártója utólag ugyan, de csatlakozott a kezdeményezéshez, ám termékeiknél, még legújabbaknál is, egy saját töltőmegoldást használnak azóta is.

Azóta történt

Előzmények