Az EU mindent megtesz a mobiltarifák csökkentéséért

Az Európai Bizottság június 26-án adta ki közleményét, melyben nyilvános konzultációra hívják a szakmai szervezeteket és az érdeklődőket a  tarifacsökkentési rendelet tervezetével kapcsolatban.

A változtatás célja a távközlési szolgáltatók közötti „verseny ösztönzése és az európai fogyasztók hívásdíjainak csökkentése”. A tervezett beavatkozás az uniós „telefonos hívásvégződtetési díjakra” vonatkozik:

„A telefonos hívásvégződtetési díjak azok a nagykereskedelmi díjak, amelyeket a telefonhívást fogadó fogyasztó szolgáltatója számít fel a hívó fél hálózatát üzemeltető szolgáltatónak. Ezeket a díjakat – amelyeket minden telefonszámla tartalmaz, és így végül is a fogyasztó fizet ki – a távközlési piacot szabályozó nemzeti hatóságok határozzák meg. A nemzeti szabályozó hatóságok döntése folytan egyelőre nagyon eltérő díjszabások fordulnak elő az Európai Unióban. A mobilhívás-végződtetés percdíja a ciprusi 0,02 eurótól a Bulgáriában felszámított 0,18 euróig terjed, és kilencszer magasabb, mint a vezetékes hívásoké (amely helyi hívásvégződtetéskor átlagosan 0,0057 euró). Ez torzítja a versenyt a különböző országok szolgáltatói között, valamint a vezetékes szolgáltatók és a mobilszolgáltatók között.”

A tervezet mögött újra az EU egyik „erős embere”, Viviane Reding, az Unió távközlésért felelős biztosa áll, aki a tőle megszokott módon egyenesen és keményen fogalmazott az intézkedés mellett érvelve: „A hívásvégződtetés európai uniós piacait szabályozni kell. Elvárásaim szerint a következő három évben mindez egyöntetűbbé és összehangoltabbá válik, ezáltal a mobilhívások díja a jelenlegi szinthez képest 70 százalékkal csökkenthető”.

Hasonlóan vélekedik Neelie Kroes, az EU versenypolitikai biztosa is: „…a végződtetési díjak valóban költségalapúvá válása növelni fogja a versenyt, s ez a fogyasztók érdekeit szolgálja, hiszen ők várhatóan alacsonyabb végfelhasználói kiskereskedelmi árat fognak fizetni. A javaslat kedvez a távközlési ágazat nagy részének is, mert előreláthatóan megszünteti a vezetékes szolgáltatók és a mobilszolgáltatók közötti versenytorzulást. Mindezen előnyök ismeretében alapvető, hogy ez az ajánlás idejében megvalósuljon.”

A Bizottság egyébként már öt éve foglalkozik egy ilyen szabályozás lehetőségével, s ez idő alatt több mint 770, a nemzeti szabályozó hatóságok által benyújtott szabályozási javaslatot tanulmányoztak át. E tapasztalatok összegzése után megállapították, hogy: „…a vezetékes és a mobil hívások végződtetési díjai között, valamint a mobil hívásoknak a nemzeti szabályozó hatóságok által megállapított végződtetési díjai között fennálló nagy különbségeket nem lehet az eltérő költségekkel, hálózatokkal vagy nemzeti sajátosságokkal indokolni”.

Az egységes szabályozásra a testület szerint azért van szükség, hogy megszüntessék a határokon átnyúló szolgáltatók esetében a kialakult bizonytalan jogi helyzeteket, az eltérő viszonyok miatt előálló költségeket redukálják, kiegyenlítsék a nemzeti mobiliparágak között létrejött versenyhátrányokat, s az egységes keretek megteremtésével serkentsék a beruházásokat. Súlyos anomáliának tartják, hogy a mostani rendszerben „a vezetékes telefonszolgáltatók és ügyfeleik közvetett módon a mobilszolgáltatókat támogatják, amikor a vezetékes hálózatból a mobilhálózatba irányuló hívások esetében magasabb hívásvégződtetési díjat fizetnek. E kereszttámogatás becsült összege Németország esetében az 1998 és 2006 közötti időszakra 10 milliárd euró, az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország esetében az 1998 és 2002 közötti időszakra 19 milliárd euró.”

A javaslattal kapcsolatos nyilvános konzultáció 2008. szeptember 3-áig tart. A Bizottság októberben teszi közzé a vezetékes hívások és a mobil hívások végződtetési díjának szabályozására vonatkozó ajánlás végleges szövegét, s elvárják, hogy a tagállamok gondoskodjanak arról, hogy a nemzeti szabályozó hatóságok a „lehető legnagyobb mértékben” figyelembe vegyék a bizottsági ajánlásokat.

A tervezettel kapcsolatos dokumentáció és a kapcsolatfelvételhez szükséges e-mail cím az Európai Bizottság honlapján található.

A magyar Nemzeti Hírközlési Hatóság, az NHH a hazai piacon már 2005 óta a fenti uniós irányelveknek megfelelően cselekszik, s a 2007-ben elindított fokozatos (2005-höz képest összességében 40–50 százalékos) árcsökkentés az év végétől, pontosabban 2009. január elsejétől azt eredményezi, hogy a magyar mobilszolgáltatók egységesen percenként maximum 16,84 Ft hívásvégződtetési díjat számíthatnak fel.

Azóta történt

Előzmények