Elfogadták: 2020-tól még jobb minőségű lehet a mobilnet Európában

Még szükséges a parlamenti jóváhagyás, de az minden bizonnyal megtörténik, és akkor négy év múlva új lehetőségek nyílnak meg.

Az Európai Unió (EU) tagállamainak képviselői ma elfogadták azt a még az év elején benyújtott javaslatot, hogy újabb frekvenciasávot használhassanak a mobilszolgáltatók annak érdekében, hogy a vezeték nélküli széles sávú internetezés minősége javulhasson. A javaslatot még meg kell szavaznia az Európai Parlament (EP) képviselőinek, de a körülményeket tekintve ez már csak formalitás.

Mint az IT café is többször beszámolt róla, a hagyományos televíziózás felszámolása, illetve a digitális televíziózás kialakítása során szabadulnak fel frekvenciasávok (digitális hozadék, ahogy a politikai és fejlesztési bikkfanyelv mondja), így a 700 MHz-es is, és ezek hasznosítása az európai digitálizációs tervek egyik kulcseleme, mivel tovább bővítheti a vezeték nélküli internetezés lehetőségeit.

Határidő és lehetséges haladék

A most elfogadott javaslat szerint a 700 MHz-et (pontosabban: a 694-790 MHz-es sávot) a szolgáltatók 2020. június 30-tól vehetnék igénybe. Ez kötelező minden EU-s tagállam számára, ám akadnak kivételek: ha az adott állam tudja bizonyítani, hogy szervezési vagy egyéb okokból nem tudja ekkorra felszabadítani ezt a sávot, akkor kétéves türelmi időre tarthatnak igényt.

E sáv használata azért dobhatna nagyot a szolgáltatások színvonalán, mivel e tartományban a rádióhullámok zavartalanul érhetőek el az épületek belső tereiben, illetve könnyebben elérik a ritkán lakott területeket is, mint a magasabb tartományokban, így segíthetik e területek lefedettségének biztosítását. Ezenkívül nagy előnye lenne, hogy az egységes szabályozásnak köszönhetően illeszkedne az egységes európai digitális piac kialakításának tervébe.

A 470-790 MHz-es sáv jelenleg is használatban van, a digitális tévéadások mellett pl. a vezeték nélküli mikrofonok üzemelnek itt színházakban, koncerteken és sporteseményeken. Épp ezért voltak a javaslatnak ellenzői is, de a költséges átállást felhozó műsorszolgáltatóknak meg kell hátrálniuk, erre 2030-ig kaptak lehetőséget.

Praktikum

Európában jelenleg csak Franciaországban és Németországban használhatják a mobilszolgáltatók a szóban forgó sávot, de Nagy-Britanniában, Dániában, Finnországban és Svédországban is tervbe vették ezt a következő néhány évben. Magyarországon jelenleg az Antenna Hungária licenceli ezt a sávot, de – mint sok európai országban – éppen 2020-ban jár le a licencszerződése.

A nagy európai mobilszolgáltatók szövetsége (GSMA) üdvözölte a döntést, de azért azt közölték, hogy a 2020-as határidő legyen a legvégső, ne enyhítsenek ezen, mivel a halogatás szerintük globális versenyhátrányt jelentene Európa számára.

Azóta történt

Előzmények