Eredményes volt a Java fejlesztői verseny

A Sun Microsystems a korábbi évek sikerein felbuzdulva idén ötödik alkalommal rendezi meg – az amerikai JavaOne esemény hazai „megvalósításaként” – a Sun Java Fejlesztői konferenciát hazánkban. Az idei rendezvényre több mint 600-an jelentkeztek, ahol a Sun be fogja mutatni a Java technológia interoperabilitási és szolgáltatásorientált jellemzőit.

Új generációs alkalmazások az idei konferencián

Az eseményen új generációs alkalmazásokkal és feljesztőeszközökkel (Java EE 5, Java SE 6, Sun Java Studio Creator és Enterprise), esettanulmányokkal (többek között az interoperabilitással: a Java és a .net kapcsolatával, a JES alapú alkalmazásfejlesztéssel, a Java mobiljáték-fejlesztés elméletével és gyakorlatával, a Grid környezetben megvalósuló Jini technológiára épült alkalmazásokkal), valamint olyan technológiai újdonságokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, mint a Sun Java Enterprise Integration Suite (előtte SeeBeyond ICAN) vagy a NetBeans fejlesztői környezet.

Győztes pályamunkák: JavaLight, jNet, LandFlight, FreeTures

Idén is meghirdették a Sun Java Fejlesztői versenyt, a 10 éves Sun Microsystems a jubileumra új kategóriát is kitűzött a hazai magánszemélyek és cégek számára. A verseny témái: a „Webszolgáltatások megvalósítása J2EE 1.4 alapon”, valamint a „születésnapi” kategóriában „10 éves a Java”.

Míg az első kategóriában nevezők feladata egy olyan desktopoldali komponens vagy szerverportlet fejlesztése volt, amelyik hozzájárul egy vállalat, intézmény valós üzleti problémájának megoldásához, a különdíjért folyó versenyben a Sun a legkreatívabb, az 1.5 Java környezetet legjobban kihasználó, maximum 10 kbyte (10 240 byte) méretű alkalmazást díjazta. A zsűri elbírálása alapján az első kategória díjazottja Karóczkai Krisztián, Kohuth Kornél és Márton István alkotta JavaLightTeam lett, nyereményük: egy Opteron processzoros munkaállomás. A díjazott pályamű neve: tanOn, egy – távoktatásra épülő – szoftveres oktatórendszer, amely lehetővé teszi a költség- és tudáshatékony oktatás megvalósítását az üzleti szervezetek számára.

A második kategóriában Schnautigel András munkáját díjazta a zsűri. A megalkotott alkalmazás neve: jNet, egy kliens-szerver architektúrájú elosztott program, amely numerikus feladatok megoldására alkalmas (jelen esetben egy Mandelbrot-halmaz számítást valósít meg). A pályamű elkészítője alátámasztotta a Java technológia azon tulajdonságát, hogy kis méretben is lehet Java-alapú kliens-szerver alkalmazást készíteni. A pályázó díja: a San Franciscóban megrendezendő JavaOne konferencián való részvétel.

„A pályamunkák közül említést érdemel a Belica András készítette LandFlight nevű játék, amely hűen tükrözi azt a bravúros teljesítményt, ami ahhoz kellett, hogy az alkalmazás beleférjen a verseny és a kategória szabta 10 Kbyte méretbe, valamint a PartSoft által megalkotott FeeTures alkalmazás, lévén ez utóbbi használta a legtöbb Java 5 funkciót és klasszikus példája a demó implementálásnak Javában” – nyilatkozta Kristóf Judit, a Sun Microsystems marketingigazgatója.

Azóta történt