Ember írta, vagy szoftver generálta?

Egyre több gépi szöveget olvasunk nap mint nap, miközben talán fel sem tűnik, hogy az adott anyagot nem emberek, hanem algoritmusok alkották. Hogy mennyire jók ma már ezek a szövegalkotó programok, arra nagyon jó példa volt január végén az AP hírügynökség rövid tudósítása. Ez az Apple negyedéves jelentését dolgozta fel önállóan, igaz meglehetősen egyszerű stílusban.

A hírügynökség negyedévente mintegy háromezer szoftver által generált tudósítást jelentet meg. Ezeket emberek is átolvassák, hogy biztosan minden rendben legyen, de általában nem kell hozzányúlniuk. Ahogy akkor írtuk, főleg pénzügyi jelentések, illetve ezekhez hasonló, panelekből építkező tartalmak jelennek meg így. Ilyenek például az időjárás jelentések, vagy akár a sportesemények összefoglalói. De ennél is többre lehetnek képesek a jól megírt algoritmusok.

A New York Times nyolc idézetet gyűjtött most össze, ezekről kellene eldönteni, egy kvíz formájában, hogy ember fogalmazta őket, vagy szoftveresen lettek előállítva. Számunkra egyáltalán nem tűnt triviálisnak a dolog, a szerkesztőségben nem akadt olyan, aki elsőre mind a nyolc esetben helyes választ adott volna. Itt a szavazás, kíváncsian várjuk, olvasóink milyen arányban ismerik fel a gépi szövegeket. Kvízre fel!

Azóta történt

Előzmények