Kiemelkedő magyar tudóssiker

Nemzetközi gépi tanulásos versenyt nyertek meg az ELTE fizikusai.

Az ELTE 1999-ben alakult, egy viszonylag fiatal tudományággal foglalkozó Komplex Rendszerek Fizikája Tanszéke még november elején jelentette be, hogy két munkatársa, Csabai István professzor és doktorandusza, Pataki Bálint Ármin New Yorkban, a Dream Challenges nemzetközi gépi tanulási versenyen első helyezést ért el.

A versenyen vérmintákból kellett a várandóság idejét megbecsülni, segítve a terhességi komplikációk diagnosztizálását.

A tanszék bejelentése szerint összesen közel 500 résztvevő regisztrált a világ minden tájáról a Dream Challenges szervezésében megrendezett versenyre, melynek során a verseny szervezői 149, terhes pácienstől, összesen 735 mintát bocsátottak a versenyzők rendelkezésére.

A minták egy részéhez megadták a terhességi időt és a génexpressziós adatokat is, amelyen a versenyzők betaníthatták a modelljeiket. Az adatok egy másik részéhez viszont csak a génexpressziós adatokat publikálták, amelyek alapján a versenyzőknek kellett megbecsülni a terhességi időt. Ezen becsléseket a szervezők összehasonlították a más módszerekkel meghatározott terhességi időköz. Ily módon a versenyzők teljesítménye összemérhető, rangsorolható.

A verseny során a résztvevőknek vérmintából származó génexpressziós adatok alapján kellett minél pontosabban meghatározni, hogy a páciens a terhesség hányadik hetében jár éppen.

Alapvető szükséglet a terhesgondozás során a terhességi idő meghatározása – írják a tanszéki közleményben. A terhességi idő pontatlan meghatározása szükségtelen beavatkozásokkal járhat. Jelenleg a terhességi idő meghatározása az utolsó menstruációs cikluson és/vagy ultrahangos vizsgálatokon alapszik. Génexpresszió általi pontos terhességi idő megállapítása ultrahangos vizsgálatokkal kombinálva segíthet minél korábban azonosítani a komplikált terhességeket, melyekre így nagyobb figyelem juthat. Jelenleg is folyik a verseny egy további fordulója, ami ezt a kérdéskört célozza meg.

A további dobogós helyezéseket a Michigani Egyetem, és a pekingi Tsinghua Egyetem csapatai szerezték a New Yorkban megtartott konferencián.

Azóta történt

Előzmények