Elindult az Intel netbookszoftver-áruháza

Tegnap a San Franciscó-i Intel Developer Forum (IDF) rendezvényen az Intel bejelentette, hogy a béta-állapotból kinőve hivatalosan is elstartolt az AppUp szoftverbolt. Az Apple és a Google alkalmazásboltjainak mintájára létrehozott áruház célja, hogy az Atom processzoros netbookokra optimalizált, azok szerény teljesítményéhez és kijelzőjének méretéhez igazított programok elsődleges forrása legyen. A boltban ingyenes és pénzért megvásárolható szoftverek egyaránt megtalálhatók, az utóbbiak egy napig működő verzióban ingyen kipróbálhatók.

Az AppUp Center tavasz óta tesztüzemben működött, néhány tucat alkalmazás – javarészt játék – volt elérhető benne. Az Intel most bejelentette, hogy a bolt népszerűsítésére számos kiskereskedelmi lánccal állapodott meg arról, hogy a kínálatukban szereplő netbookokon előtelepítik az áruház használatához szükséges alkalmazást, mely egyébként Windows XP, Windows 7 és MeeGo operációs rendszereken működik.

Intel AppUp Center

Az Intel úgy készítette el a klienst, hogy annak felületét a PC-gyártók testre szabhassák, és számít is arra, hogy azok a saját verzióikat előre telepítik majd a netbookjaikra. Most az Asus jelezte, hogy él a lehetőséggel, és októbertől a márkanevét viselő (Asus App Store) alkalmazással kerülnek forgalomba a netbookjai. A gyártói verziók hátterében természetesen ugyanúgy az Intel bolti infrastruktúrája működik majd.

A szoftvereket az Intel AppUp Developer Program keretében kell benyújtani jóváhagyásra, és ha megfelelnek az előírásoknak, megjelenhetnek a bolt kínálatában. A cég a kezdetektől fogva igyekszik átláthatóvá tenni a validálás menetét, a fejlesztők által követendő alapelveket már a béta-időszakban publikálták. Az Intel az alkalmazásokból befolyó bevétel 30 százalékát tartja meg, amiért cserébe a fejlesztők publicitást kapnak, és persze lehetőséget a több tíz millió potenciális vásárlót számláló piacon.

A cég a szoftverbolttal egyelőre kizárólag a netbookokra összpontosít, okkal, hiszen jelenleg az Atom processzoros készülékek közül e termékkategória messze a legnépszerűbb, itt a legnagyobb a potenciális piac. Hosszú távon azonban – ha a platform e területeken is sikeres lesz – hordozható eszközökben, mobiltelefonokban és szórakoztatóelektronikai készülékekben is gondolkodnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények