Egymillió eurót nyúltak le a hackerek

Több mint egymillió eurót loptak el orosz számítógépes bűnözők több francia kereskedelmi bank ügyfeleitől – a legpechesebb számlatulajdonos 40 ezer euróját (10 millió forint) sirathatja. Az első esetet 2004 novemberében értesítették a francia hatóságoknak, akik 11 hónapon keresztül – átlag háromhetente – kaptak bejelentéseket az ismétlődő bűncselekményekről.

Az orosz hackerek emailek útján, illetve weboldalakon keresztül juttattak féregvírusokat az áldozatok számítógépére, amelyek egészen addig "alvó állapotban" maradtak, amíg a felhasználó fel nem jelentkezett valamely pénzintézet e-bank oldalára. Ekkor a férgek aktiválódtak, és keyloggerként (a billentyűleütéseket naplózó és továbbító alkalmazásként) működve elküldték gazdáiknak a felhasználók belépési kódjait. Innentől kezdve a bűnözők dolga mindössze annyi volt, hogy a számlákon található összegeket elektronikusan továbbították harmadik személyeknek – az átutalt összeg 5-10 százalékáért dolgozó úgynevezett "szállítóknak" –, akiktől később összegyűjtötték.

A napokban az orosz hatóságok segítségével sikerült lecsapni a tolvajokra. Moszkvában és Szentpéterváron egy tucat orosz és néhány ukrán hackert tartóztattak le. A 20 és 30 év közötti elkövetők nagyban utaztak az internetes csalások sajnálatos módon virágzó üzletében.

Nicolas Woirhaye francia biztonsági szakértő az eset kapcsán azt hangsúlyozta ki, hogy mindegyik áldozat annak köszönheti a veszteségét, hogy számítógépén semmilyen vírus- vagy behatolásvédelem nem volt telepítve. "A kalózok ellen a legjobb fegyver, ha van egy folyamatosan frissített vírusvédelmünk" – mondta a szakértő. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy azért az is sokat segít, ha nem nyitogatunk meg gyanús csatolmányokat, a weben szörfözve pedig nem csak a "Yes, download" gombot látjuk meg.

Azóta történt

Előzmények