Családfakutatás DNS-adatbázis segítségével


A magánemberek családfakutatása új segítséget kaphat egy ma bejelentett együttműködési egyezmény következtében, mely szerint a világ egyik legnagyobb ilyen vállalkozása, az ancestry.com weboldalt működtető Generations Network, mely történelmi dokumentumok és online családfák gyűjteményét kínálja, kibővíti szolgáltatásait a Sorenson Genomics vállalat DNS-tesztjével és adatbázisaival.

A roppant népszerű ancestry.com világszerte 14 millió felhasználót tudhat magáénak, övék világ legnagyobb online családfagyűjteménye, csak az elmúlt egy évben kétmillió családfát készítettek segítségükkel. Az új társ, a Sorenson Genomics nevű, genetikai kutatásokat végző magáncég 2001 óta épít DNS-adatbázist, mellyel a rokonaikat keresőket kívánják kiszolgálni.

Az új szolgáltatás használatához egy DNS-mintára van szükség, melyet aztán a felhasználó össze tud vetni az adatbázisban található DNS-profilokkal, az ígéretek szerint néhány óra után megkaphatja az eredményt. A technológia még fejlesztés alatt áll, a következő néhány hónapra ígérik a hozzáférést a DNS-adattárhoz, illetve a kereshetővé tétel megoldását is. A szolgáltatás az előrejelzések szerint körülbelül 200 US dollárjába kerül annak, aki a DNS-e alapján is akar rokonokat keresni.

Előzmények