Történelmi lehetőség előtt áll az Ubuntu

A 2014 áprilisában megjelenő Ubuntu-kiadás tableteken, okostelefonokon, tévéken és a legkülönfélébb beágyazott rendszereken is működni fog majd – ígérte Mark Shuttleworth, a legnépszerűbb, de globális szinten csupán elhanyagolható részesedéssel rendelkező Linux-disztribúció fejlesztését koordináló Canonical alapítója. A dél-afrikai üzletember szerint az internethasználati szokások átalakulása történelmi lehetőséget teremt a disztribúció számára.

Shuttleworth – aki a héten a floridai Orlandóban zajló fejlesztői konferencián beszélt a tervekről – hangsúlyozta, hogy szédítő ütemben jelennek meg új lehetőségek arra, hogy az internetre csatlakozzunk, zenét hallgassunk vagy beszéljünk tőlünk távol lévő ismerőseinkkel. Számos eszközt használunk, melyeken különféle operációs rendszerek futnak.

„Három éve az internetre kapcsolódó készülékek 95 százaléka személyi számítógép volt. Három év múlva ez az arány 20 százalék alatt lesz: az internetre csatlakozó eszközök több mint 80 százaléka nem Windows-alapú PC lesz” – idézte Paul Maritz VMware-vezér szavait annak alátámasztására, hogy milyen lehetőséget teremt az internetképes eszközök gyors terjedése. Úgy látja, ebben az új környezetben az Ubuntu prosperálni fog.

A disztribúció idén bevezetett új felhasználói felülete, a Unity ezt a célt támogatja: a rendszer alapelemeit, a keretrendszert úgy alakították ki, hogy az a legkülönfélébb eszközökön is működjön. A tervek szerint a felület alkalmazkodik majd a készülékhez, a vezérlés mikéntjéhez és a képernyő méretéhez, miközben egységes felhasználói élményt nyújt okostelefonon, tableten, tévén és PC-n.

„Az Ubuntu platform fejlesztésére áldozott munkánk számos már ma is létező és még feltalálandó formátumon jelenik majd meg. Nincs kétségem afelől, hogy ez az Ubuntu történetének legizgalmasabb időszaka” – írta.

Hogy a célt elérhesse, a vállalat együtt dolgozik a készülék- és komponensgyártókkal, melyek közül Shuttleworth külön kiemelte az ARM-ot – ezt az architektúrát használja az okostelefonok oroszlánrésze. Az új, eszközfüggetlen Ubuntu-ökoszisztémában nagyobb szerepet kap majd az Ubuntu One cloudszolgáltatás és az alkalmazásboltként működő szoftverközpont is.

Azóta történt

Előzmények