Budapesti találkozó az it-ipar ázsiai vezetőivel

Az IHM Ázsia @ Magyarország Információs Társadalom Fórumot szervez, melynek első ülésére 2004. október 14-15-én kerül sor Budapesten. A rendezvényen Kína, Szingapúr, Vietnam, Japán, Dél-Korea, Indonézia, Fülöp-szigetek, Malajzia és Thaiföld mutatja be az informatika és hírközlés terén elért „best practice”-eit. Az it és a hírközlés terén elért kormányzati eredmények bemutatása mellett fontos szempont a vállalati együttműködés elősegítése is, a befektetési lehetőségek kölcsönös feltérképezése a legfontosabb célja a szervezőknek. A rendezvény célközönsége így elsősorban a kormányzati és az üzleti szféra. Mindemellett a tudományos, kutatói területek képviselőinek részvételére is számítanak. A Fórumnak kormányzati és üzleti szekciója lesz, a konferencián való részvétel díjmentes, mindössze regisztrálás szükséges.

Az első napon a meghívott miniszterek kormányzati előadások keretében mutatják be országuk Információs Társadalmának helyzetét, különös tekintettel a stratégiai célokra, K+F programokra és fejlesztési projektekre. A Fórum második része az üzleti szektor magas szintű képviselőinek találkozója lesz. Ennek középpontjában az eKormányzat, telekommunikáció és informatikai eszközök gyártása áll. A rendezvény az IVSZ-szel, az ITDH-val, valamint az IT Kht.-val szoros együttműködésben valósul meg. A meghívott ázsiai országokból azon üzletemberek részvételét várják, akik érdeklődnek a magyar ICT-piac iránt és együttműködésre törekszenek magyarországi vállalatokkal. A részletes program az IHM weboldalán megtalálható.

A fórumon olyan multicégek képviseltetik magukat, mint a Sony, az NEC, az LG, a Samsung, a China Unicom és a Korea Telecom. A mobil hálózati berendezéseket gyártó kínai ZTE már korábban jelezte, hogy gyártóként részt venne a harmadik generációs mobilhálózat kiépítésében. Jellemző, hogy az ázsiai vállalatokat Európában legtöbbször régiós vezetőik képviselik, a mostani fórumra azonban a cégek felsővezetői jönnek el, a Sony és az NEC elnöke például először jár Magyarországon. Kovács Kálmán miniszter szerint „a fórumon részt vevő cégek éves összforgalma eléri a 300 milliárd dollárt, azt szeretnénk elérni, hogy ebből a tőkéből minél többet fektessenek be Magyarországon”.

Azóta történt

Előzmények