Brit mobilgyártót perel az Ericsson

Az Ericsson szabadalmi pert indított a mobiltelefonokat gyártó brit Sendo ellen, mivel az nem vásárolta meg a készülékeiben használt GSM- és GPRS-technológiák licenceit – jelentette a BBC. A svéd vállalat – mely Németországban, Hollandiában és Nagy-Britanniában kezdeményezte az eljárást – az érintett mobilok forgalmazásának betiltása mellett kártérítést követel.

A brit gyártó első embere, Hugh Brogan meglepetéssel értesült a perről. Elmondása szerint cége hosszú ideje folytat tárgyalásokat az Ericssonnal a kérdéses technológiák licenceiről. Igaz, a Sendo korábban a svéd vállalat licencdíjait drágállva panasszal élt az Európai Bizottságnál, de a szabadalmi per „indokolatlan és szükségtelen” volt – állítja. Mint hangsúlyozta: cége nem akar mások találmányaiból hasznot húzni, és kész megfizetni egy fair és ésszerű módon kiszabott szabadalmi díjat.

A Sendo a globális mobilpiac apró szereplője. Tavaly a brit vállalat 5 millió eladott készülékkel járult hozzá az összesen 684 millió darabra rúgó telefonforgalomhoz. Korábban a cég a Microsofttal folytatott pereskedése kapcsán került reflektorfénybe.

Azóta történt

Előzmények