Bővül és erősödik az időskorúak internetoktatási programja


Forrás: www.itmentor.hu

A UPC Magyarország közleményben számolt be arról, hogy a folyamatos és nagy mértékű érdeklődés következtében az idei második tanulmányi félévben is tovább folytatódik a kifejezetten nyugdíjasoknak szóló „Kattints rá, Nagyi!” internetoktatási program. Az internetszolgáltató támogatásával immár egy éve országossá bővült képzési hálózatban zajló tanfolyamot elvégzett szenior tanulók száma a 2007-es év végére várhatóan kétezerre emelkedik, de sok internetezni vágyó érdeklődő azonban még így is várólistára kényszerül.

A kezdeményezés hátterében az a felismerés áll, mely szerint Magyarországon különösen nagy a veszélye annak, hogy az időskorúak az elektronikus kommunikáció ismereteinek hiányában elszakadnak a társadalomtól. Az Eurostat felmérése szerint a hazai 55 és 74 év közöttiek 84 százaléka semmilyen számítógépes ismerettel nem rendelkezik, míg az európai átlag ennél lényegesen kevesebb, 65 százalék. Pedig az internet előnyei nagymértékben segíthetik különösen ezt a csoportot az ismerősökkel való kapcsolattartásban, az egészségügyi szolgáltatásokban, a mindennapi ügyintézésben és az elszigeteltség érzésének leküzdésében.

A Budapesti Művelődési Központ által kidolgozott és 2002-ben a fővárosban elindított, majd 2006-tól a UPC támogatásával országos képzési hálózatba is kihelyezett „Kattints rá, Nagyi!” program résztvevői gyakorlatorientált, kiscsoportos képzés keretében sajátíthatják el az elektronikus írástudás alapjait, az internetezés és az elektronikus levelezés fortélyait. A tanulók jelképes ezer forintos díj mellett huszonöt órás, kiscsoportos tanfolyamon ismerkedhetnek meg az infokommunikációs eszközök, a számítógép, az internet, az internetes keresők használatával. A korosztályi csoportok megfelelően lassú tempóban, gyakori ismétléssel, nyomtatott tanulói jegyzet segítségével, az egyes lépések jegyzetelésével dolgozzák fel és gyakorolják be az új ismereteket. Minden tanuló saját internetes számítógépen tanul, általában tízfős csoportban, egy oktatóval. A felnőttoktatási törvény előírásainak megfelelő képzést játékos vizsga zárja le, melyet oklevél átadása követ.

A nyugdíjas korúak számára hirdetett alapfokú internetoktatási tanfolyamok jelenleg a fővárosban Újbudán, Budaörsön, Debrecenben, Dunaújvárosban, Egerben, Gyöngyösön, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérvárott, Szombathelyen és Veszprémben, a helyi közművelődési intézményekben érhetők el.

S hogy ne szakadjon meg a képzési folyamat, emellett a létrejött kapcsolatok is élők maradjanak, a „Kattints rá, Nagyi!” tanfolyamokat végzett idős tanulók számára a Budapesti Művelődési Központban klubfoglalkozásokat is tartanak. A foglalkozások keretében a felmerült problémákat szakértő segítségével megbeszélik, valamint lehetőség nyílik a tananyag közös gyakorlására is. A mozgalom népszerűségét az is jelzi, hogy „Folytassa, Nagyi!” néven évente országos találkozót rendeznek a témakör iránt érdeklődő idős tanulók, oktatók és szervezők részére.

Azóta történt

Előzmények