Bolti agressziót hozott a megélhetési válság, segíthet a technológia?

Az ausztrál kereskedők biztonsági technológiákkal reagálnának a megélhetési válság miatt szaporodó lopásokra és agresszív viselkedésre.

A jelentések szerint nagy erőkkel keresik és telepítik a technológiai fejlesztéseket az ausztrál kereskedők, így kamerákat raknak az önkiszolgáló kasszákhoz és a dolgozókra is, például. Küzdenek ugyanis a megélhetési válság miatt szaporodó lopásokkal és a vásárlói agresszióval.

A nagyok közül a Woolworths és a Coles is jelezte, nagy gond és a globális trendekhez hasonlóan nő a lopások száma és az agresszív viselkedés, ami vélhetően a magas lakhatási és üzemanyag, megélheti költségek eredménye.

Amellett, hogy a dolgozókra is kamerákat szerelnek, a bevásárlókocsikat is felújítják, így a kerekek blokkolnak, ha valaki fizetés nélkül távozna.

A Coles vezérigazgatója szerint a megélhetési nyomás költségei elharapóztak, így a fenyegető helyzetekből is egyre több van. Ausztrália három legnagyobb államában egy év alatt 23 százalékkal nőtt a bolti lopások száma, csak a hivatalos statisztika szerint. Egyre több az erőszakos, dolgozókat fenyegető vásárló, a faji vagy nemi okból támadók, zaklatók száma 50 százalékkal nőtt.

A nagy cégek vezetői elfogadhatatlannak tartják a dolgozóikkal szemben mutatott erőszakot, agressziót. Szakértők szerint azonban hiába a technológiai fejlesztés, az igazságügyi rendszernek kell lépnie, elrettentő erőként keményebb büntetéseket alkalmazva.

Azóta történt

Előzmények