Bemutatták a félperces bio-akkumulátort

A Microsoft Think Next konferencián mutatta be az izraeli StoreDot azt a bioorganikus akkumulátort, aminek még fél perc sem kell, hogy teljesen feltöltődjön. A Samsung Galaxy S4-hez kapcsolt (egyelőre külső) teleppel demózták a technológiában rejlő potenciált. Jelenleg nagyjából akkora a telep, mint egy pakli kártya, vagy egy doboz cigaretta – írja a BBC News.

„Úgy gondoljuk, hogy egy éven belül okostelefonba integrálhatjuk az akkumulátort, és három éven belül kereskedelmi forgalomba is kerülhet” – mondta el dr. Dorn Myesrsdorf, a StoreDot alapítója és vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy 30-40 százalékkal drágább ezeket a telepeket gyártani, mint a hagyományos akkumulátorokat, a késztermék pedig várhatóan kétszer olyan drága lesz majd, mint a ma kapható nikkelalapú társai. Maga a gyártási folyamat Myersdorf szerint egy relatív egyszerű folyamat, „csak hagyni kell, hogy a természet tegye a dolgát. Mindössze egy létesítményre van szükségünk, amely képes a kémiai feldolgozást elvégezni”.

Az akksi alapját azok az „önszerveződő nanokristályok” adják, melyeket tíz évvel ezelőtt, az Alzheimer-kór kutatásai során azonosítottak először a Tel-Aviv-i Egyetemen. A StoreDot által használt „nanopontokat” stabil, robosztus gömböknek írják le, ezek 2,1 nanométer (a méter milliárdodrésze, 1x10-9 m) átmérővel rendelkeznek és peptidekből állnak. A peptidek meghatározott sorrendben összekapcsolódó aminosavakból felépülő rövid polimerek.

A StoreDot nem csak energiatárolókban gondolkozik, kísérleteznek memóriachipekkel is. A nanokristályos memóriachipekre háromszor gyorsabb írási sebességet ígérnek, mint a hagyományos flashmemóriákra.

Azóta történt

Előzmények