Balesetkerülő szolgáltatást indít a rendőrség

Könnyebb lesz elkerülnie az autósoknak a balesetek helyszíneit, ha igénybe veszik a magyar rendőrség, új, Európában máshol nem ismert szolgáltatását – számolt be a kezdeményezésről a hirado.hu.

A tudósítás szerint olyan szolgáltatást indít a magyar rendőrség, melynek célja, hogy a közlekedők időben tudomást szerezzenek a balesetekről. A baleseteket helyét azonosító földrajzi koordinátákat a helyszínelők elküldik a közlekedési információs központba, ahonnan azokat továbbítják az arra haladó autósok navigációs készülékeire és okostelefonjaira.

Makai Bence, a fejlesztésben résztvevő TrafficNav Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a rendőrök által használt készülék az internet segítségével küldi el a jelet, amit utána a TrafficNav TMC-szolgáltatása kisugároz.(Részleteket is szerettünk volna megtudni, de a cég honlapja alkalmatlan a kapcsolatfelvételre, az adott weboldalakon hibaüzenetről hibaüzenetre navigálnak minket.)

Az információk megjelennek az adatokat fogadni képes navigációs készülékeken és mobiltelefonokon. A rendőrség szerint a szolgáltatás segítségével a közlekedők időben el tudják majd kerülni a baleseti helyszíneket, így kevesebb időt kell dugókban tölteniük.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) főosztályvezetője a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, ma Európában nincs olyan rendőrség, amely hasonló szolgáltatást nyújtana a közlekedőknek, de a világ más részén sem tud ilyen szolgáltatásról.

Ahhoz, hogy valaki élhessen a lehetőséggel a földi jelek vételére is alkalmas navigációs készülékre van szükség vagy le kell tölteni egy alkalmazást az okostelefonra. A rendszer egyelőre tesztüzemben működik, de a hét végétől már élesben üzemel.

Azóta történt

Előzmények