Ázsia nyílt forrású operációs rendszert fejleszt

Szakértői megállapodás született a napokban Japán, Kína és Korea között egy Linux-bázisú operációs rendszer közös fejlesztéséről – adta hírül a JoongAngDaily koreai gazdasági hírportál. Az április 3-án Pekingben aláírt megállapodás alapján kezdődő munka lesz az első olyan it-fejlesztési projekt, amelyben a három ázsiai ország szorosan együttműködik egymással. A választás magyarázata nagyon egyszerű: a Linux köztudottan egy szabadon másolható, terjeszthető és módosítható nyílt forrású operációs rendszer, ezért a fejlesztése is könnyebben megvalósítható – szemben a konkurens amerikai vállalat "ablakok" rendszerével.

"A Linuxnál egyrészt – a nyitottság miatt – aránylag könnyű megoldani a vírustámadásokkal szembeni biztonsági követelményeket, ezen kívül a fejlesztés eredményei révén csökkenteni szeretnénk majd a Microsoft Windows kereskedelmi dominanciáját is" – nyilatkozta az illetékes koreai minisztériumi szóvivő.

Az aláírt megállapodásban az szerepel, hogy a három ország támogatni fogja a Linux alapú felhasználói programok fejlesztését, mobiltelefonokhoz fognak szoftvereket fejleszteni és egy nyílt forrású szoftverfórumot alakítanak ki az északkelet-ázsiai régióban.

A japán Yomiuri Shimbun című lap szerint a három ország az egyezménytől azt reméli, hogy a hackerek elleni küzdelemben jóval eredményesebb számítógéprendszereket tudnak előállítani, és a szoftveriparág is fejlődésnek indulhat az érintett ázsiai országokban.

Azóta történt

Előzmények