Az SAP az SCM fejlesztéseket hozza Budapestre

A múlt héten bejelentett új k+f központ, az SAP Labs Hungary a mySAP Supply Chain Management megoldás támogatását és folyamatos fejlesztését fogja végezni és mintegy 300 magasan képzett diplomásnak ad majd munkát. A 2005 májusában 50 fős szoftverfejlesztői gárdával induló SAP Labs Hungary dolgozóinak száma 2006 végére éri el a háromszázat. A német szoftvergyártó tizedik, magyarországi SAP Labs központja a cég ellátásilánc-kezelő (SCM) alkalmazásainak fejlesztéséért lesz felelős.

Az elmúlt évben a német szoftvervállalat több mint egymilliárd eurót költött kutatás-fejlesztési célokra, és ennek az összegnek mintegy 70 százalékát Európában fektette be. A vállalat azért hozza létre SAP Labs elnevezésű központjait, hogy több helyszínre elosztva végezhesse fejlesztési munkáját és világszerte szoros együttműködést folytathasson a csúcstechnológiai ágazat képviselőivel.

Azokat a cégeket várja Magyarországra a kormány, amelyek már bizonyítottak – nyilatkozta a központ létrehozása kapcsán Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Hangsúlyozta: ezek a cégek az országnak tőkét jelentenek, a képzett magyar szakembereknek pedig minőségi munkahelyeket.

"Az SAP Labs Hungary nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy SCM-alkalmazásaink képességeit kibővítve támogatni tudjuk ügyfeleinket, azok üzleti partnereit és saját ügyfeleit a jövő adaptív üzleti hálózatainak kiépítésében" – mutatott rá Claus Heinrich, az SAP AG igazgatótanácsának tagja. Az SAP Labs Hungary munkáját Albrecht Diener, az SAP AG alelnöke irányítja majd. A központ ügyvezető igazgatója Laure Le Bars lesz.

Ösztönző hatású lesz az SAP lépése – véli Vahl Tamás, a magyar leány első embere, aki az esemény kapcsán interjút adott a Napi Gazdaságnak.

- Minek köszönhető, hogy az anyavállalat Magyarországot választotta?

- Már tavaly is versenyben voltunk egy régiós központ magyarországi kialakításáért, de akkor a csehek, Prága megelőzött minket. Akkor nekünk nyolc minisztériummal kellett kapcsolatban állnunk a különböző engedélyek miatt, míg a csehek egyablakos megoldással, az egyszerűbb és gyorsabb adminisztrációval megelőztek minket. Örömmel mondom, a mostani kormányzat rugalmasságának és gyorsabb reakcióidejének köszönhetően most sikerült idehozni a fejlesztőközpontot, annak ellenére, hogy – mások mellett – Prága is versenyben volt.

- Mekkora befektetés a központ létrehozása?

- Viszonylag alacsony, hiszen egy informatikai kutatóközpontot alacsony költségekkel létre lehet hozni.

- Véleménye szerint a bejelentésnek lesz további befektetésösztönző hatása?

- Mindenképp lesz ilyen hozama az SAP lépésének. Nagyon sok cég – amely eddig az ázsiai térséget tekintette első számú célpontjának – el fog gondolkozni azon, hogy a világ egyik vezető szoftvercége bízik Közép-Európában, Magyarországban, s e bizalmat konkrét befektetéssel is alátámasztja.

- Szervezetileg a központ hová fog tartozni?

- Az SAP Labs Hungary az SAP Hungary része lesz.

- Lesznek változások a magyar leányvállalatnál?

- Minőségében mássá fog válni a társaság. 1998-ban nagyjából tíz fővel alapítottuk meg az SAP leánycégét, jövőre pedig egy 400-500 fős termelő "nagyvállalattá" alakulunk. Olyan nagy társasággá válunk, amely nem betanítottmunkás-szintű tevékenységet végez, hanem magasan képzett informatikusok, közgazdászok munkájának eredményeit exportálja. Emellett az anyacég nem a kivihető profitra összpontosít, hanem – elismerve az ország szellemi kapacitását – befektet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SAP

Azóta történt

Előzmények