Atombiztos védelmet kínál a Novell

Informatikai rendszerünk stabil működésének elengedhetetlen feltétele a biztonság megteremtése. A külső fenyegetésekkel szembeni védelem megvalósításához azonban sokféle biztonsági eszközre és alkalmazásra van szükség egy vállalatnál: tűzfalra, virtuális magánhálózatra, behatolásvédelemre, vírus- és spamszűrésre, valamint URL-szűrésre. A Novell Security Manager mindezeket egyben, egy kényelmesen felügyelhető, integrált csomagban kínálja.

A Novell a Linux és a személyazonosság-alapú biztonság területén piacvezető technológiáját és az Astaro hálózati biztonsági szoftverek és berendezések terén szerzett tapasztalatát ötvözve fejlesztette ki a Novell Security Manager legújabb verzióját. A Linux-alapokra épülő biztonsági megoldás kihasználja a nyílt forráskódú közösség együttműködésének eredményeit, s a Novell szerint egyetlen kereskedelmi szoftver sem kínálja ugyanezeket a funkciókat. A Novell Security Manager nagy teljesítménye miatt hatékony védelmet nyújt az első vonalban felmerülő biztonsági fenyegetésekkel szemben, de használható egy meglévő tűzfal mögötti kiegészítő szintként is.

A Novell teljes hálózati biztonsági megoldása összesen hat határbiztonsági alkalmazást és integrált felügyeleti platformot biztosít. A SUSE LINUX-alapú alkalmazás átfogó biztonsági infrastruktúrája a crackerek, vírusok, férgek, levélszemét és betörések jelentette biztonsági fenyegetések ellen is védelmezi a vállalatokat.

Tűzfal

A Novell Security Manager tűzfala az összes hálózatról érkező kommunikációs csomag fejlécét átvizsgálja, és egy szekcióban nyomon követi az eseményeket - a kommunikációs folyamatok megsértésének felderítésére. Blokkolja a kommunikációs forgalmat, ha az nem felel meg a portokra, protokollokra, valamint a várt forrásokra és célhelyekre beállított szabályoknak (állapotfigyelő csomagvizsgálat és alkalmazásszintű szűrés). Képes megvédeni a forgalmat a vezeték nélküli eszközöktől is. A számos hálózati kapcsolat felügyeletének egyszerűsítésére és a teljesítmény növelésére az Astaro biztonsági proxykat alkalmazza a legfontosabb protokollokhoz. A fontos tűzfalfunkciók közé tartozik még a hálózati címfordítás, a maszkolás, valamint a szolgáltatáselfojtásos támadásokkal szembeni védelem.

Virtuális magánhálózat

A távoli felhasználóknak, akik az internetet használják kommunikációra, a Novell Security Managerben található virtuális magánhálózati (VPN) megoldása rugalmas, sokféle architektúrát támogat. VPN-kapcsolat teremthető a távoli irodákkal, az otthoni munkahelyekkel és egyéb nyilvános helyekkel (például szállodák konferenciatermeivel). A legfejlettebb titkosítási algoritmusok és a hitelesítési módszerek, valamint a VPN-kliensek széles köre áll rendelkezésre. A Novell Security Manager saját tanúsítványhatósággal rendelkezik a digitális aláírások egyszerű és biztonságos kezelésére és teljes mértékben támogatja a nyilvános kulcsú titkosítás használatát.

Védelem a behatolásokkal szemben

A Novell Security Manager behatolásvédelmi összetevője egy több mint 2000 mintát és szabályt tartalmazó adatbázis alapján (amelynek karbantartását a vezető nyílt forráskódú Intrusion Detection Snort behatolásvédelmi projekt végzi) felderíti és blokkolja az alkalmazás- és protokollspecifikus támadásokat. Beállítható, hogy gyanús tevékenység észlelése esetén e-mailben értesítse a rendszergazdát vagy azonnal blokkolja a gyanús forgalmat a tűzfalon keresztül. Ennek felügyeletét az egyedi szabályok vagy a teljes kategóriák szintjén is végezheti. A szabályokat a Novell Up2Date szolgáltatás folyamatosan frissíti; ezekhez új szabályok adhatóak vagy a meglévők testre szabhatóak. Leállítható vagy korlátozható a legújabb kommunikációs formákkal kapcsolatos tevékenység: például az azonnali üzenetküldés, a csevegés vagy a peer-to-peer hálózatok. Ez kritikus fontosságú kiegészítője lehet a biztonságnak, különösen, mivel egyelőre kevés védekezési mód létezik az ilyen típusú visszaélésekkel szemben.

Vírusvédelem

A Novell Security Manager szűrőkeretrendszere átvizsgálja az e-mail-üzeneteket, a fájlokat és a webes forgalmat a vírusok, férgek, trójai programok és egyéb rosszindulatú szoftverek után kutatva. A megoldás kétféle vírusvédelmet kínál: a hagyományos e-mailekhez és fájlokhoz, valamint a webböngészőben letöltött e-mailekhez és fájlokhoz is. A program többféle vírusellenőrző módszert használ annak érdekében, hogy a lehető legtöbb vírust megfogja: elemzi az e-maileket és a csatolmányokat az ismert, vírusokhoz társítható kódok megkeresésére, heurisztikus módszerekkel keres az ismert vírusmintázatokhoz hasonló kódokat, és ezeket hagyja végrehajtódni egy védett környezetben, ahol a problémák a megfertőződés veszélye nélkül felismerhetők. A Kaspersky Lab adatbázisa alapján ellenőrzi a gyanús kódokat - ez a világ egyik legnagyobb, 100 ezer vírusjellemzőt tartalmazó listája. Az átjáróban történő vírusellenőrzés lehetővé teszi az új vírusokra való gyors reagálást, mielőtt azok elérnék a belső rendszereket. Ez a szolgáltatás az asztali vírusellenőrzők kritikus fontosságú kiegészítője, mert azokat gyakran bonyolult a teljes szervezetben frissíteni. Megadható, hogy el kívánja-e dobni a gyanús leveleket és csatolmányokat, vagy visszautasítja azokat a küldőnek szóló üzenettel, illetve figyelmeztetéssel átengedi a felhasználó felé, vagy karanténba zárja őket, hogy az adminisztrátor megvizsgálhassa azokat és megtehesse a szükséges intézkedéseket.

Spam elleni védekezés

A Novell Security Manager számos spamfelismerő módszert használ a kéretlen levelek azonosítására és blokkolására. Ellenőrzi a levelek forrását az ismert spamküldők listájával összehasonlítva, saját úgynevezett fekete- és fehérlistákat hoz létre, szabályokat és mintázatokat használ a levelek szövegének elemzésére és hozzájuk rendel egy "spampontszámot". A kívánt küszöbérték beállításával a gyanús levelek eldobhatók, visszautasíthatók egy küldőnek szóló üzenettel, figyelmeztetéssel átengedhetők a felhasználó felé, illetve karanténba zárhatók, ahol a rendszergazda megvizsgálhatja őket és megteheti a megfelelő intézkedéseket. Ez a rugalmasság lehetővé teszi a finom egyensúly megteremtését a spamszűrés és jó levelek véletlen blokkolásának elkerülése között.

Barangolásvédelem (URL-szűrés)

Az internet rendkívül fontos eszköz a cégek számára, de ha a munkatársak túl sok időt töltenek a weben barangolva, a termelékenység csökkenhet, illetve ha nem helyénvaló vagy jogvédett anyagokat töltenek le, akkor jogi problémák is felvetődhetnek. A barangolásvédelem lehetővé teszi a webes tevékenységek védelmét a webhasználati irányelvek kidolgozásával. A Novell Security Manager segítségével a cég vezetése 58 különféle kategória használatával határozhatja meg a webhasználati irányelveket, ilyenek például a szex, a szerencsejátékok, a törvénytelen tevékenységek, illetve az amúgy törvényes, de a munkához nem szükséges tevékenységek, mint például a vásárlás, az árverések látogatása, a szórakozás vagy a munkakeresés. Az üzemeltetést végző osztály egyszerűen mérheti a webes tevékenységeket, és jelentéseket készíthet ezekről a problémák azonosítására és a prioritások megadására, vagy blokkolhatja bizonyos URL-kategóriák elérését, így azok hozzáférhetetlenek lesznek a felhasználók számára. A Novell Security Manager egy (a Cobiontól származó) 20 millió kategorizált webcímet tartalmazó adatbázist használ, ami jelenleg a kereskedelmi forgalomban kapható legnagyobb lista. Ez a lista természetesen további saját fekete- és fehérlistákkal bővíthető. A felhasználók különféle csoportjai számára pedig külön fekete- és fehérlisták is létrehozhatók.

Azóta történt

Előzmények