Az ARM négy év alatt akarja lenyomni az Intelt

Az ARM Holdings bízik abban, hogy sikerrel száll versenybe a hordozható PC-k piacán is a Intellel, és 2015-re az eladott tabletek, netbookok, illetve egyéb mobil PC-k több mint felében már ARM-alapú processzor dolgozik – nyilatkozta ma a brit székhelyű cég elnöke egy sajtótájékoztatón Tajpejben, a Computex kiállításon. Tudor Brown hozzátette még, hogy a tabletek iránt megnőtt érdeklődést, az e kategóriában elért sikereiket használják fel arra, hogy a mobil számítógépek piacán a mainál sokkal nagyobb szeletet hasítsanak ki a maguk számára: „Ma [a mobil PC-k területén] 10 százalékos a részesedésünk. 2011 végéig a tabletek kelendőségét kihasználva el akarjuk érni a 15 százalékot. 2015-re várakozásaink szerint a mobil PC-k piacának több mint 50 százalék a miénk lesz.”

Az Intel a tabletek szegmensében kissé lemaradt (éppen a Computexen bemutatandó Medfield kódnevű chippel igyekeznek ledolgozni a hátrányt), az ARM viszont sikerrel lovagolta meg az iPad által elindított hullámot. Ráadásul januárban jelentették be a cégek, hogy a következő Windowst úgy tervezi meg a Microsoft, hogy az fusson az ARM-alapú chipeken is, és ez újabb lökést adhat a tervezőcégnek.

Ugyanakkor az ARM nem áll le a fejlesztésekkel, dolgoznak a következő generációs magokon is: szeptemberi bejelentésük szerint a következő, a Cortex-A15 ugyanakkora energiafelvétel mellett ötször nagyobb teljesítményt nyújt majd, mint az okostelefonokban ma használatos processzorok. Ezt a technológiát már elkezdték licencelni a gyártók: az A15-re épülő első prototípusok már az év végén elkészülhetnek, kereskedelmi forgalomba pedig 2012-ben kerülnek – jelentette be az ARM elnöke. Az A15-ös chipek jelenleg 32 vagy 28 nanométeres gyártástechnológiához vannak igazítva, de a cég gondolkodik a 20 nanométerben is.

Azóta történt

Előzmények