EU, Spotify-ügy: a vártnál is jobban megbüntették az Apple-t

1,84 milliárd eurós bírságot kapott a Spotity-ügy kapcsán az EU trösztellenes hatóságától az Apple, szemben a várt 500 milliós büntetéssel.

A big tech cégeknek már megszámlálhatatlan trösztellenes ügye, csoportos keresete és egyéb jogi gondja van, ezekből azonban eddig ritkán volt nagyobb büntetés. Az Apple például egy iPhone-lassítási, kanadai csoportos keresetben 10,6 millió dollárban egyezett ki. Nem sikerült azonban elhárítania a cégnek az EU egyik trösztellenes ügyét, ami hatalmas büntetéshez vezetett.

Az EU ugyanis 1,84 milliárd euróra büntette az Apple-t (a várt 500 millió helyett), amiért elnyomja az App Store korlátozásaival a zenei streamingpiacon a riválisokat. Ez az Apple első ilyen büntetése az EU-szabályok megszegése miatt.

Az alapbüntetés egyébként 40 millió euró, a maradékot elrettentésül szánta a trösztellenes hatóság. Az ügy még 2019-ben, a Spotify panasza után robbant ki azzal, hogy a többi zenei streamingcég nem értesítheti az ügyfeleit az App Store-on kívüli fizetési lehetőségekről. A Spotify a hét elején újra bepanaszolta az Apple-t tisztességtelen kereskedelmi feltételek miatt.

Az Apple fellebbez, de ennek eredménye csak évek múlva lehet. Addig is ki kell fizessék a büntetést, és eleget tenni az EU-s döntésnek. Margarethe Vestager szerint a 40 millió eurós bírság csak egy parkolójegy az amerikai óriásnak, az 1,84 milliárd euró pedig az éves, globális árbevételének a 0,5 százalékát teszi ki.

Az Apple kritizálta a döntést, szerintük annak ellenére büntették meg őket, hogy az EB egyetlen hiteles bizonyítékot sem talált arra, hogy valaki ártott volna a fogyasztóknak, továbbá figyelmen kívül hagyják a piaci realitásokat, hogy az virágzik, versenyképes és gyorsan nő. Szerintük a döntés a Spotify miatt született meg, a cég több mint 65 alkalommal találkozott az EB-vel az ügy kapcsán.

Eközben Vestager arról beszélt, hogy európai streamingelők millióit hagyták tájékozatlanul, és többet fizettettek velük a magas díjak révén, amiket a fejlesztőkről áthárítottak a fogyasztókra.

A Spotity jelezte, örül, de más gondok is vannak, mert a fejlesztők iránti rossz viselkedést nem oldja meg a büntetés.

Elemzők szerint a büntetés nagy, de nem érzi meg az Apple – ugyanakkor segíthet lebontani a sokat emlegetett „walled gardent”.

A DMA-nak március 7-től kell megfeleljen az Apple, Thierry Breton komoly fellépést ígért, ha a változtatások nem elegendőek. Az Apple-nek akad más gondja is persze, egy másik EU-s trösztellenes ügy például a mobilos fizetési rendszer megnyitásával kapcsolatos. Ott viszont úgy néz ki, elfogadják az Apple tervét, és nem lesz bírság.

Azóta történt

Előzmények