Beperelték az Apple-t az iOS 7 automatikus letöltődése miatt

A múlt hét végén írta meg a Cnet, hogy egy kaliforniai férfi, Mark Menacher keresetet nyújtott be egy San Diegó-i bíróságon az Apple vezetője, Tim Cook ellen, és beadványában azt követeli, hogy tegyék lehetővé az iOS 7 eltávolítását számítógépeiről, mivel az automatikusan letöltődött oda, amikor felkapcsolódott az internetre.

Habár az új változatot és a javításokat tartalmazó telepítő fájl automatikus letöltődése a korábbi változatoknál (5, 6) is hasonlóan működött, kisebb felháborodást csak az iOS 7 esetében okozott – az operációs rendszer frissítése maga egyébként nem automatikus, a felhasználónak kell végrehajtania. Igaz, amíg nem történik meg, a szoftver minden újraindításkor figyelmeztet erre.

Ez a kényelminek, illetve biztonságinak szánt szolgáltatás azért bosszantott fel most sokakat, mivel az iOS 7 felülete jelentős mértékben megváltozott, és ez nem mindenkinek volt ínyére, emellett többen emlegettek kompatibilitási problémákat is más szoftverekkel, valamint az sem tetszett az új változatot mellőzni akaróknak, hogy az automatikusan letöltődött fájl több gigabájtot elfoglal a tárhelyből: ez a régebbi, illetve kisebb kapacitású készülékeknél nagyon soknak számít – és az Apple rendszerében nincs lehetőség sem a telepítő törlésére, sem a downgrade-re, vagyis az előző verziókra való visszalépésre. Az iOS 7 egyébként nagyon gyorsan felkerült a gépekre, ma már az Apple mobil eszközeinek közel háromnegyedén ez a program fut.

Menacher egy nyilatkozatában elmondta, hogy szerinte Tim Cook a legendás vezetővel, Steve Jobsszal szemben nem elsősorban a vásárlói elégedettséget tartja szem előtt, hanem a profitot, és ezzel rossz irányba viszi a céget.

Egyébként nem ő az első, aki emiatt perelt, a múlt hónapban egy fogyasztóvédelmi szövetség, a Better Business Bureau is azt kérte keresetében, hogy törölhessék a telepítő fájlt, illetve 50 dolláros kártérítést igényeltek a kényelmetlenséget elszenvedő fogyasztók számára. Menacher a Cnetnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy fontolgatja az eljárás magasabb szintre emelését, valamint megvizsgálja a csoportos per indításának lehetőségét.

Az Apple mindeddig nem kommentálta még a keresetet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények