APC: érdemes szünetmentest használni

A közelmúltban történt nagyobb áramkimaradások kapcsán a szünetmentes áramellátás fontosságára hívta fel a figyelmet az APC-MGE. Áramszünetek esetén az érzékeny elektronikai eszközök komolyabban károsodhatnak, adatok veszhetnek el és hardverhibák állhatnak elő. Az áramszünetek és a feszültségesés ellen az érzékeny elektronikai eszközöket szünetmentes berendezésekkel érdemes védeni, amelyek ára – állítják – eltörpül az áramszünet okozta kár értéke mellett. Bár a hazai háztartások túlnyomó többsége már jól ismeri az áramszünetekkel együtt járó kellemetlenségeket, mégis csak a lakosság kis százaléka használ szünetmentes berendezéseket a számítógépek, DVD-lejátszók és televíziók védelmére.

A Contingency Planning Research technológiai kutatóintézet adatai szerint a számítógépek leállásait, meghibásodását és az adatvesztéseket az esetek 45,3 százalékában a tápellátási, energiaellátási problémák – áramkimaradás vagy túlfeszültség – okozzák. „Tavaly novemberben Európa-szerte két alkalommal volt nagyobb áramkimaradás, idén május végén pedig Magyarországon is megtapasztalhattuk, milyen az, amikor egy előre nem látható időpontban hirtelen áramszünet lesz” – mondta Szarka Attila, az APC-MGE rendszermérnöke. „Az ilyen váratlan áramszünetek komoly veszélyt jelentenek az érzékenyebb elektronikai berendezésekre nézve. Ha a számítógépünk egy áramszünet következtében hirtelen kikapcsol, komolyan károsodhat a merevlemezünk, és adatok hada veszhet el. Ha nem rendelkezünk szünetmentes áramforrással, akkor a legjobb amit tehetünk, hogy kikapcsoljuk a számítógépünket, a tv-t vagy a hifiberendezést, és megvárjuk, amíg újra stabil lesz a hálózat, ugyanis az áram ilyenkor többnyire szakaszosan, kisebb lökésekkel tér vissza. Az APC megoldásként a szünetmentes berendezések használatát javasolja, amelyek sípoló hanggal figyelmeztetnek az áramszünetre, és 5-10 percnyi áthidalási időt biztosítanak az adatok elmentésére és a gép biztonságos kikapcsolására” – tette hozzá.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a felhasználó minden esetben a védelmezni kívánt eszközhöz válasszon szünetmentes berendezést, ugyanis ami elég egy kisebb audioeszköznek, az nem véd meg egy házimozirendszert és egy számítógépet együtt. Különösen érzékenyek a számítógépek és az egyéb eszközök az áramkimaradás azon gyakori formájára, amikor csak rövid időre megy el, és többször visszajön az áram. Otthoni felhasználóknak kisebb szünetmentes berendezések használatát, saját termékei közül a Back-UPS sorozat tagjait javasolja az APC. Ezek ára 21 000 és 81 000 forint között mozog. Az egyszerűbb szünetmentesek kisebb irodáknak is megfelelők, de több számítógép, szerver és adathálózatok védelme esetén célszerű menedzselhető, nagyobb teljesítményű UPS-t (ilyen Smart UPS sorozat) választani. Audiorendszerekhez szinuszos kimenetű Smart UPS használatát javasolja az APC.

  • Kapcsolódó cégek:
  • APC

Azóta történt

Előzmények