Anonymous: információ és dezinfomáció

A magyar és nemzetközi média nagyobbik részében még ma, vasárnap délelőtt is felkapott hír volt, hogy az Anonymous mozgalom tegnap bejelentette, hogy információik szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet november 22-re, azaz mára újabb támadásokat tervez, szerte a világon.

Rémhír?

Az index.hu tegnap este már összefoglalta a legfontosabbakat erről a híradásról: az értesülések első számú forrása az International Business Times szombati tudósítása, amelyben egy, a Pastebinen elhelyezet dokumentumra hivatkoznak. Ebben állítólag szerepelt, hogy az Iszlám Állam Párizstól kezdve Rómán át az Egyesült Államokig több helyen is merényletet fog elkövetni vasárnap. Az #AnonOpParis hashtag névvel közzétett dokumentumban írják, hogy azért hozzák ezt nyilvánosságra, mivel a hatóságokat ugyan már napokkal ezelőtt értesítették, de azok nem reagáltak.

Nem sokkal az után, hogy a sajtó felkapta ezt az értesülést, az egyik érintett, az FBI már reagált is arra, hogy állítólag a WWE Survivor pankrációs versenysorozat atlantai rendezvényén is terrortámadás készül. A Szövetségi Nyomozóiroda munkatársai közölték, hogy nincs információjuk készülő támadásról, és rémhírnek tartják a figyelmeztetést.

Ezt követően a „hivatalosnak” tartott Twitter-fiókban az Anonymous nevében közölték, hogy nem ők adtak hírt a készülő támadásokról, és fogalmuk sincs, hogy a közzétevők honnan vették értesüléseiket.

Profik és amatőrök

Habár – különösen a párizsi terrortámadás után meghirdetett akciójuk után – nagyon sokan szimpatizálnak az Anonymous nevében fellépőkkel, ez a történet is rámutat arra a kétarcúságra, mely a mozgalom jellegéből ered, és amelyről nemrég részletesen írtunk. Jelen esetben arra a hiányosságra, hogy ez a mozgalom végtelenül laza, szinte teljességgel decentralizált, szervezet nélküli, így gyakorlatilag az szólal meg a nevében, aki akar, az cselekszik a nevében, aki akar. Maga a mozgalom – mivel nincs szervezet – nem tud felelősséget vállalni semmiért, gyakorlatilag lehetetlen eldönteni, hogy a házuk tájáról érkező információk helytállóak-e vagy nem, hiszen az tartozik a mozgalomhoz, aki ezt állítja magáról.

Az Anonymous meghirdetett akcióját egyébként támogató megszólalások és komoly kritikák is érték az elmúlt napokban. A „hacktivisták” tevékenységének egy washingtoni biztonsági szakértő egy hosszabb elemző cikket szentelt a neves Foreign Policy oldalán. E. T. Brooking felidézi az Anonymous történetét, és összességében azt állapítja meg, hogy bár a mozgalom nevében végrehajtott akciók komoly károkat nem okoznak, ez a fajta tevékenység mégis fontos, mivel az ellenállás jelképe. Ő tér ki arra is, a mozgalomból kinőhetnek olyan csoportok is, mint például a GhostSec, akik már professzionálisan veszik fel a harcot, szinte szakszerű felderítést végeznek. Igaz, ők már nemcsak akciókat kezdeményeznek, hanem névtelenül és közvetítők segítségével megkeresték a hatóságokat is, például az FBI-t, és a megszerzett információkat rendszeresen átadják.

A GhostSec egyébként a napokban több hírben is szerepelt mint az Anonymous legnagyobb sikereit elérő társaság. Ám ezt a csoport vezetője mereven elutasította a The Verge-nek küldött levelében, hangsúlyozta,hogy ők függetlenek az Anonymoustól, és utalt rá, hogy nem helyesli, ha az „amatőrök” kiberakciókba kezdenek.

Azóta történt

Előzmények