Rengeteg pénzt veszíthet az AMD és az Intel

Elemzők szerint dollármilliárdokat veszít az AMD és az Intel, ha Kína tényleg nem kér többet a processzoraikból a kormányzati gépekbe.

Lassan a napok minden órájára jut valamilyen hír vagy szankció azzal kapcsolatban, hogyan gátolná egymást az USA és Kína a tech szektorban vagy éppen mit tenne az egyik fél, hogy függetlenedjen a másiktól.

Ami az AMD-t és az Intelt illeti, egyiknek sem kedveznek azok a kilátások, amelyek szerint Kína megtiltja majd a két gyártó processzorainak a használatát a kormányzati gépekben és szerverekben (de a Microsoftot, a Windowst és a külföldi adatbázisrendszereket is száműznék).

A Financial Times jelentésére reagálva a Wall Street elemzői közölték: az AMD és az Intel dollármilliárdokat veszíthetnek a korlátozás miatt.

2023-ban Kína volt az Intel legnagyobb piaca, az árbevételének 27 százalékát adta – az AMD a bevételei 15 százalékát szerezte az országból tavaly. A Microsoft ilyen arányt nem közölt.

Természetesen más cégek is áldozatai lehetnek az USA és Kína közötti feszültségeknek, december óta hallani például, hogy amerikai oldalról az Apple is rosszul járhat, mert a kormányzati cégek és hatóságok esetében tiltanák az iPhone-ok munkamobilként való használatát Kínában.

Részben a hasonló történésekre válaszul az USA és Vietnám vezetői arról tárgyaltak, hogyan terjesztenék ki az együttműködést számos szektorban, többek között a félvezetőiparban és az ellátási láncban.

Azóta történt

Előzmények