Az Amazon kitiltotta a veszélyes kábeleket az üzletéből

Az Amazon bejelentette, hogy kitiltják online üzletükből a rossz minőségű, nem szabványos USB C típusú kábeleket.

A C típus a legújabb szabványa az USB-kábeleknek, és bár még kevés van belőle, meglehetősen gyorsan terjed, és nemcsak a teljesítménye miatt, hanem azért is, mivel már olyan csatlakozóval rendelkezik, mely bármelyik oldalára fordítva beilleszthető a portba, illetve az eszközbe.

Ugyanakkor nagyon sok gyártó küld a piacra olyan terméket, mely nem felel meg az elfogadott szabványnak – a „jobbik” esetben a kábel „csak” nem képes az előírt teljesítményre, de nem ritka az sem, hogy súlyos kárt okoz abban a készülékben, melyhez csatlakoztatták.

Éppen az emiatt sokasodó panaszok vezettek az Amazon döntéséhez – és ebben nem kevés szerepe volt a Google egyik mérnökének, Benson Leung ugyanis már jó ideje teszteli ezeket a kábeleket, és az egyik esetében például elfüstölt az ezer dolláros laptopja.

A rossz minőségű termékeket elég nehéz kiszűrni, mivel még a megbízhatónak minősített gyártóknál is előfordul, hogy hibásan készítenek el egyes kábeleket. Az Amazon mindenesetre belevágott, és tiltólistájukra felvették azokat a kábeleket, melyek egyértelműen nem felelnek meg az USB C szabványleírásának. A vállalat várja a fogyasztói jelzéseket is, melyek alapján – ha azok megalapozottak – bővítik a tiltólistát. Azt is felvetették, hogy ha a szégyenlistára került vállalkozás nem módosítja a terméket, akkor végleges kitiltás várhat rá.

Azóta történt

Előzmények