Akadozik a német kormányzati levelezőszerver

Az elmúlt héten vírusos és kéretlen reklámlevelek (spam) tömege zúdult a német kormányzati levelezőszerverre – jelentette a Deutsche Welle. Az adatok elemzését követően a szakemberek megállapították, hogy a postahivatalok hagyományos szolgáltatásai nagyobb rendelkezésre állással és megbízhatósággal nyújtották szolgáltatásaikat, mint az internetes hálózat, amelynek komoly gondot okozott a mintegy 510 ezer feltorlódott levél feldolgozása. Az elektronikus levelek átlagosan három nap késéssel érkeztek meg a kormányzathoz. A német belügyminisztérium szóvivője szerint nem ismerik a levélözön hátterét, de valószínűsítik, hogy "csupán egy rossz hetet fogtak ki".

Egyes felmérések szerint az Európai Unió országaiba küldött levelek fele minősül kéretlen reklámlevélnek, és a német kormányzati levelezőszervereknél is hasonló arányokról beszélhetünk. Ehhez még hozzá kell tenni, hogy – a vizsgálatok szerint – a vírusos levelek aránya a 2003-as 3%-ról 2004 első felében 10%-ra ugrott.

A spamtámadással kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy – a Deutsche Welle híradása szerint – a német kormányzat egy spamellenes törvény kidolgozásán fáradozik éppen, amelynek alapját az Egyesült Államok CAN-SPAM törvénye adja. Az új német törvény már meg akar felelni az Európai Unió direktíváiban leírtaknak. Az EU, az Egyesült Államok és más országok spamügyi szabályozásai, kapcsolódó joganyagai megtalálhatók a Spam Laws oldalon.

Szabó Áron (BME IK ITSec Csoport – IHM-együttműködés)

Azóta történt

Előzmények