A hátsónk alapján ismerhet fel az autónk

Egy elsőre hajmeresztőnek tűnő fejlesztéssel örvendeztették meg a világot a tokiói AIIT (Advanced Institute of Industrial Technology) műszaki egyetem munkatársai: a kutatóknak sikerült kidolgozniuk egy olyan autóülésbe építhető azonosítási rendszert, mely képes felismerni az emberek hátsó felét, avagy ülepét.

Az Sigeomi Kosimizu professzor által vezetett csapat szeretné, ha munkájuk két-három éven belül kereskedelmi forgalomba kerülne, és a lopások ellen védené az autókat, de ehhez az kell, hogy a nagy autógyártók nyitottak legyenek az invencióra. A tavaly óta fejlesztett rendszer felépítése igen egyszerű: az ülés alsó részén 360 darab nyomásérzékelő szenzort helyeztek el, melyek egy 256-os skálán képesek érzékelni. Az adatokat ma még egy egyszerű laptop dolgozza fel, de ha kereskedelmi forgalomba kerül a megoldás, ez nyilván másként lesz megoldva.

A kutatók szerint a fenékazonosítás azért jobb, mint az olyan bevett biometrikus azonosítási eljárások, mint az ujjlenyomat- vagy retinaszkennelés, mert nem stresszeli az embereket. Ráadásul ezt a módszert pontosabbnak is hiszik, hiszen úgy gondolják, hogy a gyenge fényviszonyok között bizonytalan retinaszkennerrel és a koszos felület esetén nem működő ujjlenyomat-azonosítással ellentétben az ülésbe épített mérleg mindig hatékonyan üzemelhet. A fejlesztésnek a vállalatok az irodákban is hasznát tudnák venni – vetették fel.

Azóta történt

Előzmények