Orvos nélkül értékeli az AI a röntgenfelvételeket

Az önálló részmunkára alkalmazható szoftver képes az egészséges embereket azonnal kiszűrni. Ha piacra kerül, ez lesz az első autonóm egészségügyi képalkotó AI-eszköz.

A litván bázisú Oxipit fejlesztőcég pár napja jelentette be, hogy ChestLink nevű eszközük az Európai Unióban megkapta a bevezetéshez szükséges hatósági engedélyt, így várhatóan jövőre már hozzáférhető lesz az európai egészségügyi intézmények számára.

A ChestLinket a mellkasi röntgenfelvételek kiértékelésére fejlesztették ki: a rendszer képes radiológus felügyelete nélkül, automatizálva elemezni az általa beszkennelt felvételeket, majd megállapítani, hogy a páciens teljesen egészséges-e, illetve hogy látszik-e valami probléma a képen. Az első esetben kiállít egy „rendben”, jelentést, ha viszont valami anomáliát talál, azt jelzi a szakembernek, a radiológusnak.

ChestLink
[+]

Mivel a szűrővizsgálatokon az eredmények nagyobbik része negatív, így a ChestLinktől az várják, hogy az orvosok leterheltségét jelentősen, intézmény-, illetve szűréstípustól függően 15-40 százalékkal lehet vele csökkenteni.

Azóta történt

Előzmények