Aggasztó trendek: 4 millió vírus

A Panda Security felmérései szerint aggasztó ütemben szaporodnak a digitális kártevők, elsősorban a vírusok. Az internet és a PC-k rohamos terjedésével a helyzet egyre gyorsabban romlik.

„Nosztaligával tekintek vissza azokra az időkre, amikor 2002-ben az akkori Panda Software-nél bevezettük a napi adatbázis-frissítést” – kommentálta a jelentést Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. „A napi 5-10 vírus nem nagyon dolgoztatta meg a vírusirtógyártókat, a konkurencia például heti frissítéseket adott csak ki. Abban az évben alig több mint 67 ezer vírust regisztráltunk.”

A vírusirtókat forgalmazó cégeknek azonban a viszonylag hosszú, békés időszak után egyre gyorsuló ütemű vírusszaporulattal kellett megküzdeniük. „Nagyjából négy eseménytelen év után, 2006 novemberében történt valami” – emlékezik Sándor. „Akkor már napi 200 vírust számoltunk, aztán 2007 áprilisában egy szomorú mérföldkőhöz érkeztünk: a Panda vírusirtó szoftverek adatbázisa összesen egymillió teljesen különálló vírust tartott nyilván. Gondoljunk csak bele, mindez alig több mint egy éve történt! Tavaly az átlagos napi vírusszám elérte a háromezret, ennek eredményeképpen pedig ma már 4 millió vírust tartunk nyilván. És a vicc az, hogy az egész még csak most indul be igazán...”

A Panda Security – hasonlóan a többi vírusirtó céghez – naponta többször frissíti vírusadatbázisait. „Persze az emberek többsége azt hiszi, hogy a vírusirtók csak ijesztgetik az embereket. Mint a mesében a fiú, aki túl sokszor kiáltott farkast. Hát hadd fogalmazzak úgy, hogy itt most négymillió farkas várja, hogy a torkunknak ugorjon, ráadásul úgy szaporodnak, mint a nyulak” – tette hozzá Sándor Zsolt.

Azóta történt

Előzmények