A Vodafone óriási akvizícióra készül

A világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vodafone Plc. harmincmilliárd dolláros ajánlatot készül tenni amerikai szektortársára, az AT&T Wirelessre – írja a The Observer brit lap. A pletykák szerint a vezérigazgatói posztot júliusban átvevő Arun Sarin már utasította pénzügyi tanácsadóit, segítsenek meggyőzni a befektetőket arról, hogy az egyesült államokbeli cég bekebelezése kereskedelmi és stratégiai előnyökkel is járna. Arra is van ugyanakkor esély, hogy a Vodafone néhány nagytulajdonosa fellép a tervek ellen, ők ugyanis attól tarthatnak, hogy az agresszív amerikai terjeszkedés egy-két évig is visszafoghatja a profitnövekedési ütemet.

A lap úgy tudja, hogy az AT&T Wirelessre a szintén egyesült államokbeli Cingular mellett a japán NTT DoCoMo is beadná ajánlatát a február 13-i határidőig. Ha a Vodafone valóban be akar szállni a versenybe, meg kell felelnie az antitröszt-hatóságok követelményeinek is, azaz el kell adnia az USA-beli Verizon Wirelessben (VW) meglévő 45 százalékos pakettjét. (Mivel ez utóbbi cég többsége a Verizon Communications tulajdonában van, az amerikai piacon a VW-n keresztül a Vodafone nem vezethette saját márkanevét s a méretgazdaságosságból fakadó előnyöket sem tudta kellően kihasználni.) A Verizon már jelezte is, hogy bár igen jónak tartják együttműködésüket a Vodafone-nal, nem bánnák, ha a VW 100 százalékát birtokolnák.

Az AT&T Wireless megvásárlásával kapcsolatban a Vodafone-vezér csak annyit árult el: nyilvánvalóan megvizsgálják a helyzetet, hogy mit tegyenek vagy ne tegyenek az Egyesült Államokban. A The Observer által idézett távközlési szakértő ugyanakkor úgy fogalmazott: az AT&T Wireless egyszeri lehetőség a Vodafone számára, hogy jelentős részesedést szerezzen a világ egyik legnyereségesebb piacán, azaz Sarin bolond lenne, ha nem pályázna.

A Reuters hírügynökség pénzügyi körökből származó információi szerint a Vodafone az elmúlt héten hitelfelvételi lehetőségek iránt puhatolózott a nemzetközi tőkepiacon.

A Vodafone eddigi legnagyobb akvizíciója a német Mannesmann 2000. évi bekebelezése volt. A Mannesmann többször is elutasította a briteket, ám a többször is megemelt ajánlat megtette hatását, s végül tető alá került a több mint 200 milliárd euró összértékű ügylet.

Azóta történt

Előzmények