A Világbank be akarja kötni Kelet-Afrikát is világhálóba

A Világbank kedden tette közzé azon határozatát, mely szerint úgy döntöttek, hogy Kenya, Burundi és Madagaszkár 164,5 millió dollár támogatást kap a szélessávú internet-hozzáférés megvalósítására.

Indoklásukban kifejtik, hogy a világon mára már csak Afrikának ez a régiója nincs összekötve az egész Földet lefedő globális hálózattal, ezekben az országokban még mindig nehézkes és nagyon drága a telefonálás és az internetezés (a netezés költsége 20–40-szerese, a telefonálás díja 10–20-szorosa az Egyesült Államokban felszámított áraknak). Helyzetelemzésükben megállapítják, hogy az üzleti szféra nem versenyképes, az egyetemisták nem élvezhetik a világháló előnyeit, a kormányzati szervek és az állampolgárok kommunikációja végtelenül alacsony hatékonyságú, s mindez azért, mert nem kapcsolódhatnak a modern hálózatokhoz. Példaként megemlítenek egy kenyai vállalkozót, aki egy telefonközpontot üzemeltet, s havonta 17 ezer dollárt fizet 25 alkalmazottjának, holott egy ilyen központ üzemeltetése a világ más tájain 600–900 dollárba kerül egy hónapban.


Kenya és Madagaszkár 114,4, illetve 30 millió dollár kölcsönt kapnak, a maradék 20,1 millió vissza nem térítendő támogatásként Burundinak jut. A most bejelentett támogatások az elsők abban a programban (Regional Communications Infrastructure Program – RCIP), melynek keretében a Világbank 424 millió dollárral kívánja segíteni a lemaradó országok infrastrukturális fejlesztését – például ebből fogják finanszírozni egy Dél-Afrika és Szudán között lefektetendő tenger alatti száloptikai kábel költségeit.

Azóta történt

Előzmények