A számítástechnikai fejlesztések legnagyobb bukásai


A Xerox Alto

Hogy melyek azok a mára már elfeledett hardverek és szoftverek, amelyek egykor fejlesztőik szándékai szerint nagy sikerre voltak ítélve, ám a felhasználók elutasítása miatt végül is elvetették őket – nos, erről kinek-kinek természetesen megvan a maga véleménye. De egy ilyen lista mindig szórakoztató és elgondolkodtató. Dr. Subrahmanyam Karuturi egy blogban most közzétette a saját változatát, többek között éppen azzal a szándékkal, hogy a válogatással egyet nem értők hozzászólásaikban felállíthassák a saját listájukat, vitatkozhassanak a kiválasztás szempontjaival – emellett azonban arra az aranyszabályra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy gyakran a termék minőségének van a legkisebb szerepe egy fejlesztés elterjedésében vagy bukásában.

A válogatásban hat hardver és négy szoftver szerepel, s úgy tűnik a tíz legkudarcosabb vállalkozáson belül a szerző már nem kívánt rangsort felállítani. Érdekes azt végignézni, hogy gyakran nem a technológiai fejlesztés elégtelensége miatt estek ki a piacról ezek a termékek, hanem egyéb okokból. Nem tudni, hogy az eltelt idő befolyásolta-e dr. Subrahmanyam Karuturit, de a hat gépből négy az Apple nevéhez fűződik, míg egy a Xeroxhoz, egy pedig az IBM-hez kapcsolódik.


Az Apple3

 

Az 1-es számmal szereplő, 1972-es Xerox Alto érdekessége, hogy ez aztán tényleg nem azért került a listára, mert zsákutca lett volna a fejlesztése – sőt, Steve Jobs és az Apple felemelkedését ez a konfiguráció indította el –, hanem azért, mert a fejlesztő cég nem tudta kihasználni forradalmi újításait a piacon. Az Apple gépei viszont leginkább azért kerülhettek a „futottak még” kategóriájába, mert az akkori körülmények között hihetetlenül drágák voltak.


A Bob

A szoftverek között három a Microsofthoz kapcsolódik (a Windows ME, az igen szórakoztató megjelenésű Bob, illetve Gary Kildall súlyos tanulságokat hordozó CP/M operációs rendszere), egy pedig az IBM-é (a rossz időben megjelenő IBM OS/2).