A Microsoft lemond az itaniumos Windows XP-ről

A Microsoft felhagy a Windows XP operációs rendszer Intel Itanium 2 processzorokon futó változatának forgalmazásával – közölte a héten a szoftvervállalat. A döntés – mely azt követően született, hogy a vezető pc-gyártók lemondtak a 64 bites Intel chip e kategóriában való felhasználásról – az Itanium 2-alapú munkaállomások karrierjének végét jelenti. (A munkaállomások olyan nagy teljesítményű asztali számítógépek, melyeket többnyire tervezők, mérnökök vagy film- és hangstúdiók használnak.)

A Microsoft a workstation-szegmensben inkább a 64 bites kiterjesztéssel ellátott x86-os processzorokat – mint amilyen az AMD Opteron és Athlon 64 vagy az Intel Xeon – preferálja és támogatja. E stratégia jegyében jelennek meg még az első félév során az ezekkel kompatibilis Windows XP Professional x64 Edition és a Windows Server 2003 Standard x64 Edition operációs rendszerek.

Az Intel – noha aligha örült neki – elfogadta a Microsoft döntését. Amint a chipgyártó szóvivője az ComputerWorldnek elmondta, az Itanium elsődleges célpiacát sosem a munkaállomások adták. Az architektúra társfejlesztője és leglelkesebb támogatója, a Hewlett-Packard – utolsóként a vezető gyártók közül – tavaly szeptemberben hagyott fel az Itanium 2-alapú munkaállomások forgalmazásával.

Jó hír ugyanakkor az Intel számára, hogy a HP rövidesen – várhatóan január közepétől – a jelenlegi legnagyobb teljesítményű, 9 MB harmadszintű gyorsítótárral ellátott Itanium 2 chipekkel is kínálja majd középkategóriás Integrity és a csúcskategóriás Superdome kiszolgálóit.

Azóta történt

Előzmények