Az Ericsson befejezte az 5G első európai helyszíni tesztjét

A 4G-nél negyvenszer gyorsabb adatátvitelt mértek, de még feljebb fogják tornázni.

Az év elején megkötött partneri megállapodás után a Telia svéd távközlési szolgáltató és az Ericsson a svédországi Kistában valós körülmények között futtatott le egy tesztet, amely az Ericsson 5G-s technológiáját vizsgálta működés közben – állításuk szerint ez az első ilyen Európában. A vállalatok tegnapelőtt jelentették be, hogy a tesztek sikeresek voltak, és minden esély megvan arra, hogy a korábbi tervek szerint 2018-ban az új generációs adatátviteli technológián alapuló szolgáltatást elindítsák Stockholmban, illetve az észt fővárosban, Tallinnban.

A teszthálózaton a 800 MHz-en vizsgálták az adatátviteli sebességet és a késleltetést, és azt találták, hogy a 4G-nél negyvenszer gyorsabb ez a hálózat: 15 Gb/s-os felhasználói csúcsot mértek, illetve a késleltetés 3 ms alatt maradt – laboratóriumi körülmények között már sikerült a 20 Gb/s-ra képes eszközöket is előállítani, de ezek külső tesztje még várat magára.

Az iparági előrejelzések és tervek azzal számolnak, hogy az 5G nagyobb arányú elterjedése körülbelül 2020-tól várható, így gondolják ezt az Ericssonnál és a Teliánál is, így a két fővárosban 2018-ban elindítandó éles szolgáltatást egyrészt demónak, illetve marketingnek, másrészt kísérleti terepnek is szánják.

A digitális technológiák bevezetésében élen járó Észtországban jelenleg a három helyi szolgáltató mindegyike legalább 95 százalékos 4G lefedettséget biztosít, a gazdasági és távközlési minisztérium pedig úgy döntött, hogy a 700 MHz-es frekvenciát 2017 nyarától nyitják meg az 5G-s hálózatok számára. Ettől azt remélik, hogy pl. a ritkán lakott területekre is eljut a gyors internet, és ezt a felhasználói igények kielégítése mellett gazdasági szempontból is kiemelt jelentőségűnek tekintik.

Azóta történt

Előzmények