11 kattintás a Windows 8 telepítése

Windowst telepíteni nem egyszerű

A Windows operációs rendszer telepítése sosem volt egy mindenki által egészen biztosan magától értetődő folyamat. Aminek meg is van az oka, hiszen az aktuális Windows-kiadást százmilliók használják, a telepítés annak az üzletembernek is ki kell, hogy elégítse az igényeit, aki csak a notebookját szeretné frissíteni, ahogy annak a rendszergazdának is, aki egy komplett gépparkot akar újratelepíteni.

A Microsoft a Windows 7 kapcsán azt tűzte ki céljául, hogy olyan telepítőrendszert csináljon, mely a lehető legnagyobb százalékban képes sikeresen installálni az operációs rendszert a hardveres szempontból legkülönfélébb gépekre. Ugyanezt szeretnék megtartani a Windows 8-nál is, de most a varázsló átláthatósága és egyszerűsége is cél. A Microsoft szerint ugyanis sokan frissíthetnek majd az új rendszerre, a Windows 7-et futtató gépek közül a felmérésük szerint 450 millió tudja elvinni a Windows 8-at, amihez még hozzájön az a rengeteg Windows Vistát és adott esetben Windows XP-t futtató masina, melyeknél szintén esélyes lehet a váltás. Ugyanakkor a redmondi vállalat számára nagy kihívás, hogy a frissítést ilyen markánsan különböző gépekről kell megoldaniuk; a gépek ugyanis hardver és operációs rendszer tekintetében is mások.

A felhasználói felületen van a hangsúly

Az MSDN blogbejegyzése alapvetően a grafikus felhasználói felületre hegyezi ki a történetet. Két csoportra bontották a Windows 8-at telepítő felhasználókat:

  • Azok a felhasználók, akik a lehető legegyszerűbben szeretnék frissíteni meglévő rendszerüket
  • Azok a felhasználók, akik tiszta telepítést szeretnének, amihez szükségük van olyan addicionális dolgokra, mint egy partíciókezelő vagy egy merevlemezkezelő szoftver

A kulcsszó a streamlined (a kor igényeinek megfelelő) setup, mely a fentieknek megfelelően két részre bontja a dolgot. Aki frissíteni akar, az az operációs rendszer alól (lemezről vagy webről) indíthatja el a telepítőt, aki tiszta installra vágyik, az bootolható DVD-t vagy pendrive-ot kell, hogy válasszon.

Streamlining

20 milliónál is több felhasználó vette kezei közé a Windows 7 Update Advisort az első hat hónapban, akik közül sokan a Windows Easy Transfert is igénybe vették. A Windows 7 telepítése náluk nagyjából így néz ki:

  1. A Windows 7 Upgrade Advisor letöltése és telepítése
  2. A Windows Upgrade Advisor futtatása
  3. A Windows Easy Transfer futtatása, a fájlok és beállítások mentése
  4. A Windows 7 tiszta telepítése
  5. A Windows Easy Transfer, a fájlok és beállítások visszatöltése

A fenti módszer egyértelmű, ugyanakkor rengeteg információval terheli a felhasználókat, akik 4 különféle felületen (web, telepítővarázsló stb.) összesen nagyjából 60 képernyőt kell, hogy bámuljanak. Alapvetően azért, mert az információk mindenhol megjelennek, hogy ne kerüljön homok a gépezetbe.

A Windows 8-nál a fenti funkciókat egy felületen lehet majd elérni. A telepítő először megnézi, hogy alkalmas-e a gép az új rendszer futtatására, majd rákérdez arra, hogy miket akar megtartani a felhasználó - itt pedig szól, ha valami gond van. Ha ezek készen vannak, telepíti a rendszert és visszatölti a dolgokat.

Kompatibilitás - képekben

Hogy hogyan is fog kinézni a kompatibilitást és az alkalmazások átvitelét segítő rész, azt nem is próbáljuk meg leírni, hiszen a képek elég beszédesek:

Fontos tudni, hogy alkalmazásokat kizárólag Windows 7 alól vihetünk át. A Vista-felhasználók megtarthatják a beállításaikat is, XP alól viszont kizárólag a felhasználói fiókot és az ahhoz tartozó fájlokat lehet továbbvinni.

Végeredmény

Ami a Windows 7 telepítője alatt 4 felületet és 60 képernyőt vett igénybe, itt egy felületen 11 képernyőt - és 11 kattintást jelent. Ha számszerűsíteni akarnánk a dolgot, akkor azt mondhatnánk, hogy a Windows 8 telepítése a jelek szerint 82 százalékkal kevesebb kattintást vesz majd igénybe a legkomplexebb esetekben, mint elődjénél.

A sebességre is rágyúrt a Microsoft, az alábbi grafikon jól mutatja, hogy sok adat mozgatása esetén mennyivel gyorsabb a Windows 8 telepítése. Ugyanakkor tudni kell, hogy ebben az időben nincs benne a telepítő letöltésének vagy adathordozóról való beolvasásának ideje; ettől függetlenül egyértelmű, hogy számottevű különbségről és gyorsulásról beszélünk.

Akit ennél is mélyebben érdekel a téma, az olvassa el az MSDN angol nyelvű blogbejegyzését.

A fenti videóból is sok dolog kiderül.

Azóta történt

Előzmények